Oberta la possibilitat del 100% d’aforament a transport internacional i discrecional

La fàcil traçabilitat seria clau per fer una distinció entre els vehicles que fan recorregut interurbà i aquells en què és molt més senzill identificar les persones que el fan servir

Un dels busos que fa la línia entre Andorra i Barcelona.
Un dels busos que fa la línia entre Andorra i Barcelona. Albert Belis

El Govern s’ha reunit avui amb l’associació de transport de viatgers. El resultat d’aquest encontre ha estat una escletxa oberta a la possibilitat d’ampliar l’aforament al 100% al transport internacional i discrecional. El motiu seria la fàcil traçabilitat de les persones que el fan servir, que permetria identificar en cas de detectar-se un positiu. En cas de portar-se endavant aquest canvi no s’aplicaria als vehicles que fan recorregut interurbà.

El plantejament de l’associació era fer una distinció entre el transport interurbà, internacional i discrecional. L’aforament al transport de passatgers ha creat molts neguits i dubtes entre la població, i així es va fer arribar al Govern. El secretari d’Estat, Èric Bartolomé, ha assegurat que el debat que s’ha produït avui ha estat molt positiu, i que s’han traslladat molts arguments que es poden tenir en compte.

Entre ells, l’augment de l’aforament en internacional i discrecional fins al 100%. Ambdós són casos on les persones són fàcilment identificables. En el primer cas, perquè es tracta de viatges que es fan puntualment i on s’ofereixen les dades, i en el segon perquè són vehicles on es traslladen treballadors d’una empresa concreta d’un punt fins a un altre de forma fixa. “Aquesta traçabilitat és un aspecte clau, poder identificar-los amb tota mena de detalls és un argument de pes”, ha assegurat Bartolomé.

No obstant això, no es tracta d’un canvi que es portarà endavant al 100% segur. És una possibilitat que s’ha de valorar des del ministeri. El que sí que ha quedat clar és que no es té intenció, de moment, d’ampliar l’aforament al transport interurbà, que actualment és del 70%. El motiu és, precisament, el mateix que fa plantejar ampliar en els altres dos casos, la traçabilitat. En aquest cas, són vehicles que tenen molta més freqüència de viatgers i que és pràcticament impossible identificar-los.

D’altra banda, Bartolomé ha afirmat que, per fer el recorregut entre l’aeroport i Andorra s’adjudicarà el servei a dues companyies. De fet, són les úniques que s’hi han presentat al concurs i es té tota la intenció que siguin també les que facin el recorregut. Actualment, l’últim pas que faltaria, segons ha indicat Bartolomé, seria “una aprovació administrativa des de Madrid”. Tot i que hauria d’arribar abans de divendres, quan s’engega l’activitat a l’aeroport, el secretari d’Estat ha afirmat que es garantirà el transport amb aquestes dues empreses fins que el tràmit es pugui tancar.

Comentaris

Trending