La integració tarifària de les línies de bus arriba a la Justícia

El Govern ha fet cas omís a les concessionàries, que demanaven que se’ls compensés per una decisió -que amb un sol títol es puguin fer diferents trajectes- adoptada just abans de signar el contracte per posar en marxa el servei actual

Dos busos davant l'estació nacional.
Dos busos davant l'estació nacional. Toni Solanelles

La relació entre concessionàries de les línies estatals de bus i l’administració està clarament enverinada. No hi ha manera que es posen d’acord en res. O, almenys, l’entesa arriba en molt poques coses. La Justícia haurà de dirimir en relació amb la integració tarifària, és a dir, aquella possibilitat que té l’usuari de poder usar el mateix bitllet, el mateix títol, per fer diferents desplaçaments en el mateix sentit sempre que hagi passat menys d’una hora entre que hagi baixat d’un vehicle i pugi al següent.

Aquesta modalitat està en marxa des que són vigents els actuals traçats, que van començar a ser operatius l’1 de setembre del 2019. Però la integració tarifària la va decidir el Govern just entre la licitació del servei i la firma dels contractes. És a dir, aquella integració no estava prevista en el plec de bases que va servir de Bíblia per a les empreses del sector per presentar les seves ofertes i en virtut de les quals es van signar els contractes corresponents. Això alterava la facturació previsible i les companyies ja van advertir que aquest aspecte s’hauria de tractar i resoldre.

Formalment només han estat les empreses que formen part de la UTE Coopalsa les que han fet la reclamació oficial i han portat el cas a la Batllia

Formalment només han estat les empreses que formen part de la UTE Coopalsa les que han fet la reclamació oficial i han portat el cas a la Batllia. De fet, la demanda jurisdiccional reclamant a Govern que faci el favor de restablir l’equilibri econòmico-financer tal i com possibiliten les clàusules contractuals ja ha estat admesa per la secció administrativa del tribunal de primera instància. “No ho volem deixar passar”, ha deixat clar el director-gerent de la companyia, Gabriel Dallerès.

Quan es va firmar el contracte, ja es va deixar clar que caldria negociar l’esmentat aspecte i arribar a un acord. El Govern es va fer l’orni, i davant la petició formal efectuada per l’empresa, l’administració ha fet silenci. Solució? Cap a la Justícia. “Tot i que és un concepte que potser no ens va afectar molt el primer any, sí que ens pot afectar els següents. Per tant, no podem deixar que es consolidi la situació actual”, ha manifestat Dallerès, que considera obvi que la integració tarifària no prevista en el plec de condicions té un impacte econòmic evident.

L’empresari ha deixat clar que aquesta discussió no té res a veure ni amb el destarotament que ha comportat la pandèmia ni amb la rebaixa de facturació producte de la reducció de preu de l’abonament mensual. “Però és clar que la integració tarifària suposa un pertorbació econòmica.” “La compensació per la Covid ha pal·liat una mica els efectes” que va tenir la integració els primers mesos, però quan aquesta compensació ja no hi sigui, l’impacte es veurà més. I d’aquí que es porti l’afer als tribunals.

Comentaris (2)

Trending