Les empreses de bus lamenten que no es tingui clar com se les compensarà per l’abonament a 30 euros

Les companyies consideren que haurien de rebre mensualment la desviació financera que suposi la decisió del Govern de voler potenciar la universalització del servei de transport de viatgers

Un dels busos de línia interna.
Un dels busos de línia interna. Toni Solanelles

Les empreses concessionàries de les línies de bus estatals tenen tan clar que la rebaixa de les tarifes és bona per als usuaris -i especialment per aquells que gasten més de trenta euros mensuals en transport- com que el Govern ha tingut un any o més per acordar la fórmula amb la qual se’ls ha de compensar pel desajustament financer que la decisió suposarà i no s’ha fet. En tot cas, tant Julià-Nadal com Coopalsa confien que la mesura no els perjudicarà. Però estan amatent. No seria el primer cop que l’administració els sorprèn. I no pas per bé.

Per als usuaris, les noves tarifes, amb l’abonament a 30 euros mensuals per a viatges il·limitats com a producte estrella, ha de ser tota una notícia positiva. “Han d’estar molt contents, sobretot aquells que gasten més de trenta euros al mes” en transport, reconeixen des de Coopalsa, que lamenten, però que “no s’hagi previst al mateix moment la compensació (a les concessionàries) i la rebaixa”.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, va afirmar aquest dimecres, en anunciar que l’1 de setembre entraran en vigor les noves tarifes, que es compensarà les empreses concessionàries a través de la clàusula contractual que garanteix l’equilibri econòmic-financer de les línies. Si la pandèmia ja ha desajustat aquest equilibri, la reducció tarifària encara més. Però una cosa és la fórmula i l’altra, quan percebran la compensació.

Un bus de línia regular estacionat davant de l'Estació Nacional d'Autobusos.

Relacionat

Abonament de bus mensual a 30 euros sense tenir clar quan es podrà compensar les companyies

El primer any de concessió, que es va donar l’agost del 2020, el desajustament, Julià-Nadal encara no l’ha cobrat i Coopalsa fa alguns mesos que va percebre la compensació perquè es va espavilar a fer els càlculs abans. El següent període ja s’ha dividit en semestres. Però tant de marge temporal és insostenible per a les companyies, que l’únic que estarien fent, segons com s’estableixi la compensació, seria facilitar crèdit a l’administració perquè pugui implantar una mesura agraïda però que pot posar en risc les empreses.

“Ho haurien de fer mes a mes”, de compensar les companyies, manifesten des de Coopalsa. que hi afegeixen que “si hi ha voluntat, la solució és fàcil”. Però no es té tan clar que es pugui trobar aquesta sortida amb facilitat. Des de Julià-Nadal s’admet que la decisió pot ser bona “sempre i quan es compensi degudament, però encara Govern no sap com ho farà i això és problema per a les companyies”. “Esperem i confiem que no en sortim perjudicats”, manifesten des de la UTE que tenen concessionats dos dels tres lots en què s’agrupen les línies de bus.

I és que, tal i com recorden des de Nadal, “fa un any que es parla d’aquesta tarifa i ara ho fan -Govern, s’entén- corrents i de pressa”. I és que tot just al bell mig d’aquest mes d’agost s’ha començat a tractar la qüestió sense que s’hagin resolt altres pagaments previs i sense que ni tan sols es tingui clara la capacitat financera de l’administració per dur a terme una acció que es vol lligar a la taxa del carboni, per lloar els beneficis de la taxa verda, tot i que aquesta no entrarà en vigor fins al gener. I de setembre a gener no està gens clar que les companyies es puguin permetre anar concedint crèdit al Govern.

Comentaris (5)

Trending