Abonament de bus mensual a 30 euros sense tenir clar quan es podrà compensar les companyies

Govern acorda la implementació del nou sistema tarifari -que abarateix també el bitllet senzill fins al Pas, i fins a la Cortinada i Arinsal- a partir de l’1 de setembre i assegura que les empreses concessionàries no hi han de perdre

Un bus de línia regular estacionat davant de l'Estació Nacional d'Autobusos.
Un bus de línia regular estacionat davant de l'Estació Nacional d'Autobusos. Toni Solanelles

A partir del primer de setembre els usuaris del transport públic tindran la possibilitat d’adquirir abonaments mensuals de viatges il·limitats a 30 euros. Era un compromís governamental i aquest dimecres l’han explicitat els ministres de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que ha volgut visualitzar que la rebaixa del preu del bus és gràcies a la futura aplicació de la taxa verda. Amb tot, no ha quedat gens clar com es compensarà les concessionàries per la reducció ingressos que sofriran.

És clar que l’abonament serà de 30 euros, que començarà a aplicar-se l’1 de setembre i que també hi ha canvis en la zonificació de les tarifes que suposarà una rebaixa en el preu del bitllet senzill fins al Pas de la Casa, d’una banda, o fins a la Cortinada o Arinsal. En el primer cas, se suprimeix la zona 4 i el Pas queda integrat a la zona 3. Això suposa que el viatge individual passarà de 6,35 euros a 4,80. En el cas de les dues localitzacions de les Valls del Nord, se suprimeix la zona 2 i tot queda inclòs en una zona 1 que fa que per anar un sol cop a Arinsal o a la Cortinada, en lloc de 4,50 euros n’hi hagi prou en pagar-ne 1,90.

Se suprimeix la zona 4 i el Pas queda integrat a la zona 3. Això suposa que el viatge individual passarà de 6,35 euros a 4,80. També se suprimeix la zona 2 i tot queda inclòs en una zona 1 que fa que per anar un sol cop a Arinsal o a la Cortinada, en lloc de 4,50 euros n’hi hagi prou en pagar-ne 1,90

Calvó ha remarcat la “voluntat d’universalitzar” el servei i el fet que l’administració andorrana faci “passos decidits cap a la transició energètica” que fets com l’onada de calor o els múltiples episodis d’incendis en diferents països d’Europa evidencia, a parer seu, que és més necessària que mai. Amb tot, la titular de Medi Ambient ha recordat que fins al 2022 no entrarà en vigor la nova taxa a aplicar als carburants, i que està pensada per compensar la caiguda d’ingressos que tinguin les companyies de bus per l’abaratiment de les tarifes.

Gallardo ha explicat que la compensació es farà a través de la clàusula contemplada en el contracte de concessió de les línies de transport que assegura l’equilibri econòmico-financer del servei. En aquest sentit, el responsable del ministeri d’Economia ha deixat clar que els requisits per calcular aquest equilibri seran els que ja s’han utilitzat el cas de Coopalsa i en relació al primer any de la concessió, truncat per l’esclat de la pandèmia. “En el moment que s’han usat els criteris i s’ha fet un pagament vol dir que han estat validats i que són els que s’usaran de manera recurrent.” Per tant, “les empreses no hi han de perdre”.

Però el problema és, també, un altre. ¿Quan percebran els diners compensatoris les companyies? I aquí no hi ha resposta. Gallardo ha respost sols que “hem de trobar els mecanismes” escaients per poder “realitzar els pagaments de la forma més àgil possible” i que la descompensació que suposarà la introducció d’un abonament manifestament molt més baix (en el cas del Pas, és a data d’avui de 164 euros al mes i passarà a ser de 30) del que van preveure les companyies quan es van presentar el concurs per a les línies no acabin posant en risc la viabilitat de les empreses concessionàries. L’1 de setembre entrarà en vigor la nova tarifació i les companyies no sabran quan podran percebre la compensació pel desequilibri que els generin els nous abonaments.

Això sí, el Govern té clar que el preu és el principal escull -segons una enquesta del CRES filtrada convenientment a només un mitjà del país- perquè la ciutadania no agafi suficientment el transport públic. Gallardo, que ha reconegut com no podia ser d’una altra manera que arran de la pandèmia ha caigut l’activitat i, amb això, s’han reduït aforaments i freqüències de pas, espera que “quan recuperem la normalitat” també el volum de passatgers vagi a l’alça. En tot cas, i retornant a la compensació de les concessionàries, el ministre de Presidència ha destacat que “el Govern el que garanteix és que les companyies no han de perdre diners si tot està ben plantejat com així ha de ser”.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending