'Tita' Cervera, el seu fill i quatre persones més vinculades a Andorra i als 'Papers de Panamà'

Comentaris

\'Tita\' Cervera, el seu fill i quatre persones més vinculades a Andorra i als \'Papers de Panamà\'
\'Tita\' Cervera, el seu fill i quatre persones més vinculades a Andorra i als \'Papers de Panamà\'

Sis persones físiques (entre les quals, per la seva mediatització destaquen Carmen 'Tita' Cervera i el seu fill Borja Thyssen), sis adreces postals i una societat ‘off shore’ apareixen directament relacionades amb Andorra a la base de dades editada pels autors dels ‘Papers de Panamà’, l’escàndol basat en la ‘recuperació’ de documentació del despatx d’advocats panameny Mossack Fonseca i que han començat a transcendir des d’aquest cap de setmana a diferents mitjans de comunicació de tot el món.

Són més de 11,5 milions de documents interns del bufet panameny. Feia prop d’un any que un nombrós grup de mitjans de comunicació i de periodistes d’arreu del món, encapçalats per l’alemany Süddeutsche Zeitung, el britànic The Guardian i el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació estaven treballant en l’anàlisi de la documentació que una font inicialment anònima va facilitar del bufet panameny.

Els documents abasten gairebé 40 anys de treball intern del bufet, des de 1977 fins a desembre de 2015. Els documents secrets inclouen correus electrònics, comptes bancaris, bases de dades, passaports i registres de clients del despatx, i revelen informació oculta de 214.488 societats 'offshore' connectades amb més de 200 països. Andorra hi surt però amb una incidència molt menor. Les Illes Verges Britàniques són, de llarg, la plaça financera amb més afectació. Dotze caps d'Estat o primers ministres, 128 polítics, 61 familiars o socis propers a líders polítics, entre ells amics íntims del president rus Vladímir Putin, però també futbolistes, empresaris o actors.

Consultant la base de dades, lligats directament a Andorra hi apareixen Borja Thyssen-Bornemisza i Carmen Thyssen-Bornemisza en qualitat d’accionistes d’una societat ‘off shore’; Charles Mehrmann, que està lligat a la única societat ‘off shore’ que surt amb una vinculació directa amb el Principat (Pyreneean Finance Group, S.A.), Maria Davydova, Oscar Torrabias Cantal i Shokat Khan Shaghaghi. Vinculades a Mehrmann, Davydova, Torabias i Shaghagi hi surten a la web les sis adreces que apareixen als ‘Papers de Panamà’ del Principat d’Andorra. Dues d’Escaldes, una de la capital, dues d’Ordino que són coincidents i una darrera de Sispony.

'Tita' Cervera i el seu fill serien accionistes de la societat Nautilus Limited des de l'octubre del 2004. La societat 'off shore' en qüestió està domiciliada a Madrid. I la signatura de creació l'hauria estampat l'advocat Jaime Rotondo, el domicili del despatx del qual coincideix amb la de la societat. Al seu torn, la vídua del baró Thyssen està vinculada amb una adreça d'Andorra la Vella. Concretament, a l'avinguda del Fener 15-17.

Altres vinculacions

Una antiga col·laboradora de Mossack Fonseca, el despatx d’advocats de Panamà els documents dels quals estan circulant des d’aquest diumenge per arreu del món, ha viscut durant molts anys al Principat. Després de mantenir contactes professionals amb diverses entitats andorranes, finalment la professional del despatx panameny se’n va desvincular del dia a dia i va acabar ubicant el seu centre d’operacions a Andorra, on tenia diferents clients. 

Aquesta és una altra de les vinculacions que l’escàndol ‘Panama papers’. Diverses entitats financeres i societats treballen o van treballar en el passat amb el despatx d’advocats panameny. BPA Serveis, per exemple, va constituir una trentena de societats a través d’aquell bufet fa uns quinze anys. Però des de llavors no s’hi ha fet cap més treball, amb aquell despatx. Mitjans de comunicació mexicans també es fan ressò de la col·laboració que hauria prestat la societat andorrana IGMASA Managment a un dels nacionals d’aquell país que apareixen a la llista, l'adinerat constructor Ramiro García Cantú. A Panamà, entitats com el Crèdit Andorrà i Andbank també hi tenen filials.

Comentaris

Trending