Els estudis tècnics conjunts evidencien que part del parc solar de Pal està en territori espanyol

Durant el mes que ve es farà una segona trobada de la comissió mixta constituïda entre Espanya i Andorra per analitzar les delimitacions frontereres i es donarà compte dels treballs fets fins ara

El parc solar del planell de la Tossa.
El parc solar del planell de la Tossa. NORD ANDORRÀ

Els estudis tècnics conjunts realitzats fins ara sobre les delimitacions frontereres entre Espanya i Andorra evidencien que el parc solar de Pal, construït al planell de la Tossa, envaeix territori espanyol. En els treballs hi estan participant especialistes tant espanyols com andorrans. Els primers resultats de les indagacions fetes fins ara s’exposaran, el mes que ve, en una reunió, la segona, de la comissió mixta creada per resoldre una qüestió que va esclatar ara fa un any.

Experts designats pel ministeri de Territori andorrà i especialistes de l’Institut nacional geogràfic espanyol i del Centre geogràfic de l’exèrcit de terra d’Espanya han realitzat diferents treballs des que es van constituir els equips mixtes derivats de la comissió a l’efecte. Segons que ha reconegut l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, els tècnics designats pels uns i pels altres han avaluat des de documentació històrica i també han fet treball sobre el terreny. En aquest sentit, s’han fet amidaments i “s’han buscat fites, i alguna se n’ha trobat”, segons que ha admès el màxim responsable de la legació diplomàtica espanyola.

Un agent rural comparant la cartografia a tocar el parc solar.

Relacionat

Planell de la Tosa: conflicte fronterer obert

Ros ha explicat que el treball que s’ha estat fent les darreres setmanes va més enllà de la zona fronterera estrictament lligada al parc fotovoltaic. “L’anàlisi s’ha fet sobre una part de la frontera més àmplia” de l’estrictament necessària per resoldre el conflicte territorial relatiu al parc solar que alimenta l’estació d’esquí de Pal. La voluntat, ja es va dir al seu dia, seria aclarir d’una vegada per sempre la delimitació hispano-andorrana i evitar d’aquesta manera futures discordances. El treball que s’ha fet és força ampli, però no ha arribat a abastar tot els límits fronterers.

L’ambaixador espanyol ha recordat que es va acordar que la comissió mixta es reuniria cada sis mesos, amb la qual cosa s’escau que durant el mes que ve s’ha de fer una nova trobada, en aquest cas a Andorra, on “s’informarà de tot el que s’ha trobat, es donarà compte” dels treballs realitzats. Ros, que ha admès en declaracions a l’Altaveu estar al corrent almenys d’una part dels resultats, ha deixat clar dues coses. Que no pot donar detalls del que s’ha d’exposar en la propera reunió i que el parc solar no està ni tot en territori andorrà ni tot en territori espanyol.

Una imatge de la zona reflectida per Google Earth sobreposant-hi les línies de cartografia de cada Estat.

Relacionat

El planell de la Tosa no és l’únic punt fronterer amb Valls de Valira on hi pot haver conflicte

No obstant, en assegurar que “no hi ha un 0%-100%”, evidencia que una part de la instal·lació fotovoltaica està en territori espanyol i, per tant, dins d’un espai natural catalogat com a tal per la Generalitat de Catalunya. Caldrà veure, més endavant, com es resol tot plegat. En aquest sentit, però, el cap de la legació diplomàtica espanyola ja ha deixat clar que “aquest no és un tema de mesos sinó d’anys”.

Comentaris (16)

Trending