Temor al Pas de la Casa que la pressió 'anti-tabac' de França acabi ofegant el poble

Comentaris

Temor al Pas de la Casa que la pressió \'anti-tabac\' de França acabi ofegant el poble
Temor al Pas de la Casa que la pressió \'anti-tabac\' de França acabi ofegant el poble

Comerciants del Pas de la Casa temen que la pressió francesa contra el contraban de tabac que s’ha disparat els darrers mesos acabi ofegant el poble. Des de diumenge són a la presó els dos màxims responsables d’un establiment del carrer Comtes de Foix del Pas de la Casa. La Batllia els acusa de ser un important punt de subministrament de les xarxes organitzades que entren per França per ‘contrabandejar’ amb tabac. Els comerciants, però, consideren que si es fes l’inventari de molts d’altres comerços del Pas es podria arribar a una conclusió molt similar a la que s’ha arribat amb les dues persones ara empresonades, a les quals ni acusen ni defensen.

Els dos homes, residents de llarga durada al país i de 41 i 35 anys, són força coneguts al Pas tant per la seva tasca comercial i els seus ‘negocis’ amb el tabac com també per altres activitats lligades, per exemple, amb l’esport. Tots dos van ser detinguts als primers minuts de divendres passat, en una operació -que Andorra porta el nom de ‘Llobarro’- dirigida per la batlle Canòlic Mingorance i que es duia a terme en coordinació amb autoritats judicials franceses, que també la matinada de dijous a divendres, a l’entorn de Tolosa, van detenir onze persones vinculades al contraban de tabac procedent del Principat.

Al Pas són conscient del negoci que genera el tabac -gràcies al diferencial de preus que hi ha respecte l’altre cantó de la frontera, una qüestió que el Govern pretén mitigar amb l’augment de la taxa al consum que es durà a terme durant l’any que ve i que contribuirà a retallar la diferència- però tampoc no poden amagar la problemàtica que genera l’increment del contraban. Ja no pel fet que la pressió francesa ofegui l’activitat comercial del nucli encampadà més enllà del tabac, si no per la conflictivitat social que porta associada.

De fet, l’ara anomenada ‘operació Llobarro’ es va encetar arran dels aldarulls que generaven els grups de contrabandistes integrats principalment, segons que ha explicat la policia en un comunicat, per persones d’origen del nord d’Àfrica que feien acte de presència al Pas de la Casa. Ja el 20 de setembre es va dur a terme la intervenció i confiscació d’una important partida de tabac manufacturat a un dels grups organitzats que feien el trasllat del tabac del Pas a Tolosa procedint ja de la ciutat francesa.

Va ser gràcies a aquella intervenció dels duaners, quan el cas va arribar a judicialitzar-se. La titular de la Batllia especialitzada número 1, Canòlic Mingorance, va iniciar una investigació -que en tenia una altra de corresponsal per part de la duana judicial francesa- per determinar d’on sortia tant tabac i si s’estava vulnerant la legislació. Les vigilàncies policials haurien permès corroborar com nombrosos grups de contrabandistes, segons el comunicat del cos, compraven tabac manufacturat en valors superiors als llindars establerts com a il·lícits en el Codi penal en l’establiment del qual les dues persones que acabarien arrestades n’eren els gerents.

Esclat de l’operació

Delimitada l’operació i amb la intenció de desmantellar el punt de subministrament de tabac per al contraban, la matinada de dijous a divendres de la setmana passada, com es va fer a Tolosa, policies en funció d’auxiliars judicials acompanyats de la pròpia batlle i altres components del seu equip van procedir a la detenció dels dos comerciants acusats de ser els autors de delictes contra l'ordre socioeconòmic i contra l'administració de justícia en el marc d'una operació judicialitzada contra el tràfic de mercaderies sensibles i el blanqueig de capitals.

Una vegada dutes a terme les detencions, es van efectuar diversos registres amb la col·laboració d’integrants de la Duana d’Andorra. En conseqüència es va procedir al segrest de tot el tabac manufacturat que hi havia a la botiga així com la caixa comptable del dia interior, que en xifres rodones havia recaptat 50.000 euros en bitllets de petit valor pecuniari. Els investigadors han arribat a la conclusió que el comerç dirigit pels dos empresonats anyalment facturava uns cinc milions d’euros. I que la major part dels ingressos es feien en efectiu.

Les fonts comercials consultades del Pas de la Casa consideren que una actuació judicial i policial com aquesta, que en certa manera es considera com a exemplificant, contribuirà a reduir els aldarulls que esporàdicament generaven les persones que procedents de França acudien al nucli encampadà a proveir-se de tabac. No obstant temen la repercussió que pot tenir en l’activitat comercial general, alhora que no es caigui en la temptació de voler portar la pressió francesa a l’extrem. 

“S’ha de ser prudent i mantenir a ratlla aquell qui no vulgui complir la legislació andorrana, però no ens podem passar de la ratlla alhora de cedir a complir allò que altres pretenen perquè els convé a ells”, han indicat les fonts que, alhora han recordat que “és cert que molts dies això -en referència a l’activitat entorn al tabac- semblaven les Rambles”. La duana judicial francesa, amb l’operació de la matinada de divendres, dóna per desarticulat un important grup que proveïa de tabac de contraban la ciutat de Tolosa. A banda de les onze detencions, es van segrestar 5.000 paquets de tabac i es van recuperar 9.000 euros en efectiu.

Comentaris

Trending