Suspès fins a “nova ordre” el judici del ‘cas BPA’

Quatre dels processats recusen els magistrats del tribunal, que refusen la petició, però que tenen l’obligació d’abstenir-se fins que el Superior no resolgui definitivament sobre la reclamació

El magistrat Enric Anglada (esquerra) presideix el tribunal que ha de jutjar el cas.
El magistrat Enric Anglada (esquerra) presideix el tribunal que ha de jutjar el cas. Toni Solanelles
Quatre dels processats en la causa general del ‘cas BPA’ van procedir divendres a recusar els magistrats que componen el Tribunal de Corts que jutja l’afer. D’aquesta manera, i fins que el Tribunal Superior no resolgui si Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón poden continuar jutjant el cas, la vista ha quedat suspesa fins a “nova ordre”. La voluntat dels magistrats és poder reprendre la vista tan aviat com sigui possible. La suspensió, inesperada per la immensa majoria dels involucrats en el procés, ha causat una enorme sorpresa. 

Quan es resolgui sobre la petició de recusació, les sessions es reprendran seguint el calendari fixat pel Tribunal de Corts, segons que ha explicat el president del tribunal. És a dir, es reenganxarà a partir de la primera data, de les senyalades, que sigui possible celebrar les vistes. La suspensió l’ha anunciat Pijuan després d’explicar l’acció duta a terme pels processats que entenen que hi ha motius perquè els tres magistrats s’apartin del cas, ja que han dut a terme diligències judicials o comportaments que a parer dels recusadors els invaliden per jutjar de forma imparcial i amb totes les garanties per als acusats.

Pijuan ha explicat que els tres magistrats han refusat avui mateix tots els arguments que s’exposen en la petició de recusació per apartar-los del cas. Però també ha recordat que la decisió última escau que l’adopti el Tribunal Superior. I com que, per ara, és impossible proveir de nous magistrats el tribunal i els que fins a dia d’avui el formen tenen l’obligació d’abstenir-se, no hi ha més remei que suspendre el judici “fins a nova ordre”. El president de la sala no s’ha aventurat a dir quan es podria reprendre la vista. De fet, ha demanat fins i tot que les parts no presentin cap altra escrit sobre el qual eventualment s'haguessin de pronunciar els magistrats perquè, ara per ara, no ho poden fer.

La suspensió s’ha anunciat poc abans de les 10 del matí després que s’hagués constituït la sala i que els mitjans de comunicació haguessin pogut prendre imatges de Prada Casadet, que acull el judici. La decisió del tribunal ha agafat per sorpresa molts dels presents, tant la immensa majoria dels processats com els seus advocats. La demanda de recusació es va formalitzar divendres i va directe al Tribunal de Corts, sense que la resta de parts intervinents en el procés n’hagin d’estar informats. Fins a dia d’avui. No hi ha gaire antecedents de situacions com la que ha de resoldre el Tribunal Superior. I malgrat que aquesta jurisdicció se sol prendre les coses amb calma -relativa- i prudència, diverses fonts han assegurat que en aquesta ocasió donaran prioritat a l'acció de recusació i que en pocs dies podrien emetre una resolució.

De fet, no es descarta que abans no acabi la setmana hi hagi un pronunciament i si és favorable al manteniment dels magistrats, la setmana que ve es pugui reprendre la vista. En aquesta ocasió, Pijuan no ha dit si esperaria una eventual resolució del Tribunal Constitucional (TC) en el cas, probable, que la recusació acabi arribant a aquella instància. Quan l'anterior suspensió, davant les qüestions prèvies que plantejaven l'expulsió de la causa del Govern, com a acusació particular, i d'alguns accionistes minoritaris i preferentistes de BPA, en qualitat d'actors civils, el president del Tribunal de Corts sí va informar explícitament que s'esperaria una hipotètica decisió del TC, que és, de fet, el que ha acabat passant.

Tres dels processats, per diverses raons, estan excusats d’haver d’acudir a la vista excepte el dia que els toqui declarar. En principi, si avui s’hagués realment reprès la vista, en aquesta ja s’haurien iniciat les declaracions dels processats, començant per la de l’antic màxim responsable executiu de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel. El cas que se substancia davant el tribunal i que ja va tenir una primera setmana de vista a principi d'any és la denominada causa general, la que deriva de forma directa de la nota del FinCEN i que va comportar l'empresonament, justament, de Miquel i la intervenció del banc.

Imatge d'una de les sessions del judici, que continua ajornat per ara.

Relacionat

El judici que més tem la plaça financera: es reprèn la vista del ‘cas BPA’
Canòlic Mingorance en un moment de la prometença del càrrec de magistrada.

Relacionat

Mingorance nega que deixi la instrucció del ‘cas BPA’ a mitges
-

Relacionat

Mingorance ‘reparteix’ processaments per la derivada veneçolana del ‘cas BPA’ sense tancar la investigació

Comentaris (1)

Trending