Mingorance ‘reparteix’ processaments per la derivada veneçolana del ‘cas BPA’ sense tancar la investigació

La Batllia notifica la decisió adoptada per la jutgessa just mentre aquesta estava en plena mudança per traslladar-se demà al seu nou despatx com a magistrada del Tribunal de Corts

-
-
La darrera decisió de la batlle Canòlic Mingorance abans de fer el salt al Tribunal de Corts ha estat, com es preveia, processar fins a 28 persones per la derivada veneçolana del ‘cas BPA’. “A corre-cuita i sense ni tan sols tancar la instrucció, però això sí, a pocs dies de la represa del judici per la causa general”, segons fonts jurídiques, la Batllia ha notificat aquest migdia l’aute de processament per un suposat delicte de blanqueig de capitals relacionat amb la petroliera estatal de Veneçuela (PDVSA). La meitat dels processats són antics comandaments o gestors de Banca Privada d’Andorra i l’altra meitat, clients veneçolans vinculats a la petroliera -entre altres exalts càrrecs del govern d’Hugo Chávez- i que en cap cas s’han personat a la seu de la Justícia.

L’aute, de 74 pàgines, es notificava a les parts que han acudit a la Batllia mentre Mingorance plegava trastos tot preparant el seu trasllat a un altre despatx de l’edifici de les Columnes. La fins ara instructora del ‘cas BPA’ i instructora especialitzada promet aquest divendres el càrrec de magistrada del Tribunal de Corts. Encara que no s’ha anunciat formalment, la batlle presidenta i exassessora en matèria d’Interior del Govern demòcrata, Azahara Cascales, assumirà la plaça que deixa vacant Mingorance i assumirà, entre altres, la instrucció del ‘cas Veneçuela’.

Les fonts jurídiques consultades han assegurat que encara queda molta investigació per fer i de molta complexitat. I han lamentat que Mingorance, “com a últim servei”, hagi procedit al processament, que no és res més que assenyalar formalment algú com a responsable d’un delicte -en aquest cas, de blanqueig de capitals (hi ha un càlcul genèric que xifra els moviments dineraris en 2.000 milions d’euros) suposadament procedent de la corrupció pública, no pas aquí si no a Veneçuela sempre que aquella corrupció s’hagués comès-, sense haver conclòs la investigació i sense, ni tan sols, haver pres declaració a totes les persones encausades.

A alguns dels 28 processats -la meitat comandaments o gestors de BPA i l’altra meitat clients vinculats a la companyia petroliera pública de Veneçuela- ni tan sols se’ls ha pres declaració

De fet, segons les fonts, alguns dels investigats ‘locals’, és a dir, alguns dels comandaments o gestors que inicialment havien estat inclosos en la causa, n’han quedat fora perquè, entre altres coses, per una qüestió de dates era impossible que haguessin tingut cap de les relacions o dels vincles que la Batllia inicialment els imputava. Alhora, han indicat les fonts, hores d’ara encara no sembla ni clar ni plenament identificat el delicte origen. És a dir, el delicte que s’hauria comès per apropiar-se d’uns diners que, posteriorment, presumptament, es van blanquejar.

Les fonts jurídiques consultades han recordat que pels mateixos fets que s’ha dictat aquest dijous l’aute de processament, Veneçuela ha reclamat a Espanya l’extradició de tot un seguit d’antics funcionaris o comandaments de PDVSA. Seguint els mandats de cooperació judicial, les autoritats espanyoles van detenir els reclamats però els van alliberar al cap de poques hores per la poca entitat de les acusacions. Això sí, no se’ls permet deixar el territori espanyol fins que no es tanqui el procediment d’extradició. Les mateixes fonts han indicat que Espanya no té cap intenció de lliurar els veneçolans.

Més encara, de moment, Veneçuela, que té quaranta dies per formalitzar la petició i per explicar bé de què s’acusa a aquelles persones que reclama, no hauria tornat a badar boca. De fet, el país es troba immers en una crisi brutal de tota mena. I la desestabilització, entre altres coses, l’ha provocat el propi govern liderat per Nicolás Maduro i el seu pseudo sistema judicial. De fet, assenyalar moltes si no totes de les persones que aquest dijous han estat processades per la Batllia seria part d’un enfrontament que hi ha entre sectors chavistes. Els uns volen retenir el poder i els altres, sense voler-lo, sí que el qüestionen.

Comentaris

Trending