Territori estudia els dos despreniments de neu haguts a Soldeu en menys d’un mes per adoptar mesures

Les llengües nivals que van arribar encara que amb poca força a la carretera l’11 de desembre i diumenge passat sense causar danys procedien de corredors que no estaven sota control per ara perquè no se’ls tenia com a actius

El rastre d'arbres i el camí que va seguir l'allau a Soldeu l'11 de desembre.
El rastre d'arbres i el camí que va seguir l'allau a Soldeu l'11 de desembre.

El ministeri d’Ordenament Territorial ha posat en marxa la maquinària necessària per analitzar i elaborar els projectes escaients per determinar quines són les mesures de protecció escaients per assegurar els dos corredors des dels quals, en menys d’un mes, s’han desprès dues llengües de neu que han acabat a la carretera, a Soldeu. Sortosament, en cap dels dos casos no van causar cap dany. Ni tan sols al mobiliari urbà. Però són un perill atès que no eren zones d’allaus considerades com a tals en no ser actives i, per tant, fins ara no estaven sotmeses a cap control específic.

El director de Protecció Civil, Cristian Pons, ha explicat que s’està a sobre de tots aquells indrets on hi pot haver risc d’allaus, d’esllavissades, més encara, és clar, si poden afectar la xarxa viària o qualsevol indret amb activitat humana. Pons ha assegurat que es fa una tasca intensa i professional però hi ha episodis “complicats de preveure” per múltiples factors, a vegades “excepcionals”, que s’acaben alineant per acabar creant un caldo de cultiu vers el qual la resposta no sempre és senzilla.

La carretera general 2, al seu pas entre Soldeu i Bordes d'Envalira.

Relacionat

Preocupació a Soldeu per una nova allau que va afectar la general 2

Pons ha explicat que tant la purga natural que hi va haver l’11 de desembre com la d’aquest diumenge han acabat sent producte de “situacions excepcionals” on més enllà d’una intensa nevada “s’hi han barrejat altres fenòmens com poden ser el vent o la pluja”. El màxim responsable de Protecció Civil ha recordat que cada cop és més habitual que el Servei Meteorològic emeti alertes quan fa un temps no era així, un escenari que pot ser degut al canvi climatològic.

Cristian Pons ha explicat que quan hi ha molta acumulació de neu “qualsevol cosa pot desencadenar” el despreniment de neu. I si ja per aquest motiu és difícil poder activar una mesura preventiva, de nit encara més complicat és. En el primer cas, el del desembre, tots els indicis apunten al fet que el pas d’uns animals pel capdamunt de la muntanya van ser l’origen de la precipitació de la neu, que els tècnics no qualifiquen d’allau per la seva poca dimensió sinó purgues laterals de talussos.

El rastre d'arbres i el camí que va seguir l'allau a Soldeu l'11 de desembre.

Relacionat

L’allau entre Soldeu i Bordes d’Envalira deixa un rastre d’arbres caiguts

Pons ha ressaltat que els dos episodis que han preocupat i molt els veïns de Soldeu “per sort han arribat a la carretera amb tant poca força” que no van causar cap dany. I això no treu, però, que s’han de prendre mesures, perquè es tracta, s’ha dit, de dos corredors que no estaven sota vigilància atès que feia molt temps que no s’havien activat. Però per múltiples factors ara s’haurien rellançat i cal avaluar-los i introduir-los en el catàleg d’indrets que estan sotmesos a vigilància activa.

L’anàlisi que han de fer els tècnics per encàrrec de Territori haurà de determinar quina és la millor fórmula de seguritzar la zona. De fet, l’anàlisi “és continuada” i “la voluntat de fer el seguiment de tot això” també hi és. “I de forma professional. Però el risc zero no hi és mai”, rebla el director de Protecció Civil.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending