Preocupació a Soldeu per una nova allau que va afectar la general 2

El risc de despreniments de neu és fort al centre i al nord del país i s’han fet tirs preventius a la població canillenca així com també a Arcalís i Arinsal

La carretera general 2, al seu pas entre Soldeu i Bordes d'Envalira.
La carretera general 2, al seu pas entre Soldeu i Bordes d'Envalira. SFGA

Les nevades de les darreres hores han tornat a provocar un elevadíssim risc d’allaus. La situació és especialment complicada a la zona de Soldeu, on durant la nit de diumenge es van produir despreniments que van tornar a afectar la carretera general 2. És el segon cop en poques setmanes que es produeix una situació similar i això ha generat inquietud en els veïns de la població. A banda, Protecció Civil ha decretat una prealerta pel risc de noves precipitacions en forma de neu al llarg de les pròximes hores.

El temporal de neu que ha patit Andorra les darreres hores ha deixat una quantitat important de precipitació, especialment a les cotes altes. I això s’ha traduït en un increment del risc d’allaus. En concret, s’ha activat l’alerta per un perill “fort” al nord i al centre del país. Paral·lelament, s’han fet actuacions preventives per provocar despreniments controlats a Arinsal, Arcalís i a Soldeu.

Preocupa especialment aquest darrer punt on, cal recordar, ja fa unes setmanes es va haver de tallar el trànsit entre la població i Bordes d’Envalira per culpa d’una important allau que va caure sobre la carretera. La situació es va repetir diumenge al vespre, amb neu que va afectar un dels carrils de la via. Al llarg de la nit, s’ha mantingut vigilància policial a la zona per si es tornava a produir algun despreniment. Entre els veïns de la població hi ha una certa preocupació després de viure fets similars en un període curt de temps.

Més enllà de l’alerta d’allaus, Protecció Civil també ha activat una prelaerta per l’avís de nevades que es preveuen que afectaran el nord del país durant tot el dia. Inicialment, la cota serà alta, però cap al vespre o la nit podria baixar fins als 1.300 metres. S’estimen acumulacions de 30 centímetres a 2.000 metres i de fins a deu a 1.500.

Un altre risc és el vent, que bufa amb força. Es preveuen ràfegues de 70 quilòmetres per hora als fons de les valls, velocitat que pot arribar als 120 als cims.

Vista la previsió, es recomana limitar les activitats a la muntanya i utilitzar prioritàriament els recorreguts segurs de les estacions. També es demana que s’anticipin els desplaçaments i que es portin els equipaments pels vehicles.

Etiquetes

Comentaris

Trending