Implicats en el xoc múltiple de Canillo clamen contra el sistema judicial i exigeixen obrir el cas

(AMB VÍDEOS) El sinistre a l’altura de Sant Joan de Caselles podia haver estat molt greu però sortosament es va tancar amb ferides ‘menors’, ara bé, els afectats per la topada no estan d’acord amb que s’hagi condemnat per la via ràpida el causant de l’accident

Agents de circulació, bombers i personal del COEX treballant al costat del cotxe originador del xoc.
Agents de circulació, bombers i personal del COEX treballant al costat del cotxe originador del xoc.

Implicats en l’accident múltiple que hi va haver diumenge a la CG-2, fa o no fa a l’altura de Sant Joan de Caselles, a Canillo, estan preparant accions per intentar reobrir el cas tot i no haver hagut ferits de gravetat extrema alhora que consideren que el sistema judicial no funciona i en segons quins casos protegeix suposadament els autors dels delictes. I estan convençuts que en aquest cas -sempre segons els implicats en qüestió- hi va haver una celeritat volguda i una actuació deficient dels cossos encarregats d’investigar el xoc.

El sinistre, amb quatre vehicles i una càmping car afectats, va succeir diumenge a la tarda i l’endemà el conductor del turisme -un noi andorrà de 25 anys- que va originar la topada, que circulava amb un gran excés de velocitat i va donar positiu als tòxics, motiu pel qual va ser detingut, va quedar en llibertat després de ser condemnat per la via ràpida. Per tant, penalment el cas està tancat i la resta d’implicats en l’afer són conscients que serà molt difícil reobrir la causa.

El Golf andorrà que ha bolcat.

Relacionat

Set ferits de poca gravetat en un aparatós accident amb cinc vehicles implicats a Canillo

D’entrada, aquest dimecres un dels afectats va constituir-se com a actor civil per reclamar que se li satisfacin tots els danys soferts. Segons fonts properes a aquesta part, la intenció de presentar-se en la causa no és obtenir diners sinó poder tenir accés al dossier i mirar si hi ha una escletxa que permeti tornar a obrir la via penal. Té el suport d’altres implicats, en aquest cas de fora del Principat, que estan fent consultes amb els seus advocats a Espanya per veure com es pot afrontar la qüestió.

Tenen tots el convenciment, han assegurat les fonts, que només un cop de sort va evitar una matança a la carretera. El Volkswagen Golf causant del sinistre no va deixar cap traça sobre la via. Va entrar disparat en un punt on hi havia retenció i va picar contra un Dacia Duster andorrà que va quedar pràcticament sinistre. En topar contra el pilar d’aquest cotxe, el Golf va ‘volar’, i ho faria, diuen els implicats, més de cent metres, rebentant la part inferior d’una autocaravana on hi viatjava un menor de 3 anys i afectant de forma importat un Chevrolet i un altre Duster. En els tres casos, vehicles espanyols.

La policia calcula que el vehicle causant del sinistre deuria circular a uns 120 quilòmetres l’hora. Alguns dels implicats, creuen que per l’impacte especialment al primer Dacia no podia anar a menys de 140. I aquí rau una de les primeres discrepàncies amb la investigació: els afectats consideren que la policia no va tenir cap interès en marcar degudament on van quedar els vehicles situats després del cop per així poder calcular de forma més aproximada la velocitat a la qual circulava el Golf.

VERSIONS

De fet, que el Volkswagen que va acabar bolcant -suposadament el seu conductor va voler esquivar els altres vehicles i es va llançar contra la mitjana- anava passat de velocitat no hi ha dubtes. I que no va tenir temps de frenar, tampoc. Ja damunt la calçada hi va haver tensió entre agents de policia intervinents i alguns dels implicats i acompanyants seus. La tensió, segons diverses de les fonts consultades, va continuar a l’hospital, on els sanitaris es van haver de posar forts per tallar de rel alguns comportaments i fins i tot hauria hagut d’intervenir la policia per fer baixar el suflé que encara dura.

Encara que no es van dictaminar lesions de gravetat extrema, poc o molt, inclòs el conductor originador de l’accident, tots els implicats pateixen la repercussió dels cops. Físicament i psíquicament. Els afectats víctimes arremeten durament contra el causant del xoc. Però ho fan a partir de suposicions. Sense una base objectiva. En certa manera, aquesta objectivitats els l’hauria de donar el fet de poder tenir accés al dossier. A l’expedient que la policia va tramitar cap a la Batllia just abans que es fes el judici ràpid que ha encès la sang dels afectats.

Una imatge frontal del Golf implicat després de remuntar-lo.
Una imatge frontal del Golf implicat després de remuntar-lo.

Que si el jove conductor que acabaria detingut sortia d’una festa -¿o potser el que havia fet just abans del sinistre era treballar?-, que anava drogat -certament, va donar positiu en el test salival de tòxics, però cal veure fins a quants dies dura l’efecte del consum de marihuana, per exemple, en aquest tipus de proves-; que si “se n’ha sortit de ‘rositas’”… Tot aspectes que caldrà contrastar. El xoc va ser molt fort, moltíssim, i hi va haver molta sort davant el que podia ser una gran desgràcia. Això és obvi.

LA CONDEMNA I ALTRES

Ara caldrà veure, quan els afectats tinguin accés a l’expedient i a la resolució derivada de l’ordenança penal (OP), el judici ràpid, que es va dur a terme, què hi ha del cert en tot plegat. Segons algunes de les fonts consultades, la decisió judicial condemnatòria adoptada dilluns va imposar una pena de presó condicional de diversos anys -les fonts no han pogut precisar la quantia, però si hi tornés els propers anys en una conducta similar hauria d’entrar a la Comella- i també, i sobretot, li hauria retirat el permís de conduir durant tres anys. A més, solidàriament amb la seva companyia d’assegurances -falta que se’n faci càrrec a posteriori vist el resultat del drogotest- caldrà que assumeixi totes les despeses derivades del xoc múltiple.

El Golf causant de l'accident múltiple va acabar bolcat.

Relacionat

Droga i velocitat van causar l’accident múltiple de Sant Joan de Caselles

A priori, penalment el cas està tancat i quedarà resoldre tot el tema d’indemnitzacions. Però és en aquest marc on, més enllà de considerar que l’atestat no s’hauria fet bé, que està “tot amanit”, que hi ha una indignació absoluta per part dels altres implicats, les víctimes de la topada, amb el procediment judicial. Consideren que el judici ràpid els ha originat una “indefensió brutal” i els ha “manllevat el dret de poder-se confrontar amb el causant del xoc i dir-li el que es pensava alhora que so·licitar la pena que es creu que era mereixedor d’haver d’assumir”.

Les fonts jurídiques consultades properes als implicats en el cas que estan disposats a fer accions per mirar de reobrir la causa consideren que “hi ha un abús de la pràctica de l’OP” que especialment la fiscalia usa a la seva conveniència. Consumat aquest presumpte abús, es tanca la porta a les víctimes de l’acció enjudiciada a defensar la seva posició. “El ministeri fiscal s’eleva en garant i defensor dels interessos de totes les parts però això no ha de ser així. La víctima té dret a participar del judici i a exercir l’acció penal”, han conclòs les fonts consultades, que clamen contra el sistema judicial. I de quina manera.

 

Comentaris (21)

Trending