El porter de discoteca que va trencar un testicle a un client durant una baralla el 2015

L’home de 49 anys que ha estat extradit recentment des del Regne Unit després que se’l localitzés, a través d’una alerta d’Interpol a la ciutat anglesa de Lancashire, es juga entre tres i deu anys de presó

L'home extradit, fa pocs dies.
L'home extradit, fa pocs dies. ARXIU

Era una de tantes baralles que hi ha a l’hivern al Pas de la Casa. Faltaven pocs dies pel Nadal del 2015. A la localitat fronterera hi havia festa, alcohol i molts turistes. De diverses nacionalitats. En un dels locals d’oci nocturn d’ambient sobretot anglès, de matinada, s’hi va originar una baralla. Força tumultuosa. I quan un dels clients, un resident, va intentar suposadament separar els contendents, un dels porters de la discoteca li va deixar anar un cop de peu a l’entrecuix que el duria a l’hospital. El porter en qüestió dorm ara a la presó, gairebé vuit anys després.

Va ser la matinada del 21 al 22 de desembre d’aquell 2015. La puntada de peu va ser de tanta virulència i el dolor tan gran, que el client que va ser repel·lit pel porter de la discoteca no va poder tornar a caminar pel seu propi peu i menys encara tot sol. Se l’hauria de traslladar a l’hospital on se li va diagnosticar una ruptura traumàtica del testicle esquerre. L’endemà del fet se li acabaria extirpant, estant custodiat policialment al centre hospitalari perquè inicialment es tenia la sospita que podia estar en l’origen de la batussa.

El porter de la discoteca, un home alt i gros com un Sant Pau, anglès amb ascendència americana, de poc més de 40 anys va marxar el país de forma precipitada. Fins fa un parell de dies, que n’ha tornat com a acusat, ara ja processat, per aquells fets, un delicte de lesions pel qual es juga entre tres i deu anys de presó després d’un llarg procés d’extradició. Roman al centre penitenciari des de poc després de la seva arribada a Andorra procedent del Regne Unit.

En absència del principal responsable dels danys genitals, a final de febrer del 2016 es va activar la instrucció i es va demanar a l’Interpol que activés les alertes necessàries per tal de poder localitzar l’acusat. Es fa més sovint del que sembla. Però normalment no transcendeix. El 2019, Interpol Manchester va informar la seva homòloga andorrana que tenia notícies que el cercat residia en un domicili de la ciutat anglesa de Lancashire. I el 9 de setembre d’aquell mateix any, la Batllia va dictar una ordre internacional de detenció.

Interpol Manchester va localitzar el cercat per la Justícia andorrana el 2019 a la ciutat anglesa de Lancashire i no va ser fins el 6 de gener de l’any passat que se’l va detenir per iniciar tot el procés d’extradició que ha culminat amb el seu ingrés a la Comella

Fa dos anys, entre el 20 de juliol i el 27 d’agost del 2021, es va posar en marxa el procés d’extradició. Primer activat davant les autoritats judicials britàniques i, després, davant el govern del Regne Unit. El 6 de gener de l’any passat es va formalitzar la detenció de l’home en vista a ser enviat cap a Andorra. Just l’endemà va comparèixer davant un tribunal de Westminster i va quedar en llibertat amb càrrecs quatre mesos després, arran d’una primera vista relativa a l’extradició.

Durant els darrers mesos s’ha anat fent tot el procés legal. El pare i la mare de l’home han enviat missives als tribunals. I jurídicament s’ha discutit sobre les garanties jurídiques d’Andorra i, sobretot, en relació amb les atribucions legals que es feien a l’home, ara de 49 anys. Si era acusat o si era processat. En fi, en quin estat processal es trobava. La batlle que instrueix la causa ha hagut d’explicar en diverses ocasions que se l’havia detingut perquè estava acusat del greu delicte de lesions.

En efecte, se li atribueix la comissió de la infracció penal tipificada en el paràgraf primer de l’article 116 del Codi penal que estableix que “qui causi a una persona una malaltia somàtica o psíquica greu i perdurable, una deformitat greu, la impotència, l’esterilitat o la pèrdua o la inutilitat d’un òrgan, d’un membre o d’un sentit, ha de ser castigat amb pena de presó de tres a deu anys”. La batlle ha mantingut sempre davant els seus homòlegs anglesos que volia escoltar l’acusat i, en funció d’això, processar-lo.

I així ha estat. Després d’haver exhaurit totes les vies de recurs, la cooperació diplomàtica andorrana i britànica, i la cooperació policial anglesa (National Crime Agency), espanyola i andorrana han donat els seus fruits. I a principi d’aquesta setmana funcionaris d’Interpol Andorra van viatjar fins a Manchester perquè els fos lliurat el pròfug. Només arribar a Andorra va ser posat a disposició del batlle de guàrdia que provisionalment -és un tràmit, aquest- va enviar l’interessat a la presó.

L’endemà, l’intern va ser tornat a posar a disposició judicial. En aquest cas ja davant la batlle instructora de la causa. El va escoltar com pretenia. Li va fer les preguntes que va considerar oportunes i, després ja sí, el va processar i el va enviar cap a la Comella empresonat de manera preventiva. Ara caldrà completar la investigació i enviar, més aviat que tard, l’home a judici. Davant el Tribunal de Corts.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending