Equipar els bombers perquè puguin arribar als llocs com a única solució a la dificultat d’accés

Govern reconeix que hi ha punts del país, com la zona del Barri d’Escaldes, prèvies a la planificació urbanística moderna, que comporten problemes per als serveis d’emergència, però que només es preveuen millores operatives

La zona del Barri està 'capitanejada' pel pont de la Tosca.
La zona del Barri està 'capitanejada' pel pont de la Tosca. ARXIU

Els carrers estrets i empedrats, i amb desnivells considerables de la zona del Barri d’Escaldes, on anit hi va haver l’incendi que va obligar a desallotjar de manera permanent l’edifici de L’Horta i de forma temporal alguns immobles més van resultar tot un contratemps per als bombers. De fet, si la situació encara hagués estat més greu que la d’anit, els problemes d’accés a l’indret haurien pogut ser una complexitat fatal. Amb tot, i des l'administració central, “no es plantegen altres solucions que no siguin purament operatives”.

O dit d’una altra manera: “Dotar del millor material possible” els bombers i els equips d’emergència perquè puguin arribar a tot arreu per molt complicat que sigui l’accés. Ni fer rectificar alineacions ni menys encara aterrar construccions ja fetes. Ni tan sols preveure la construcció de nous accessos. Almenys, no per ara. Aquesta és la resposta del ministre de Territori, Víctor Filloy, en relació amb la polèmica sorgida, amb les queixes que hi ha, després de les enormes dificultats que van tenir els bombers per poder accedir a l’edifici L’Horta, en una planta de pàrquing del qual es va produir un incendi que hauria pogut ser fatídic.

Filloy ha admès que hi ha indrets de construcció antiga, nuclis aixecats sense cap mena de planificació urbanística, que comporten enormes dificultats perquè els serveis d’emergència hi puguin arribar. El comú d’Escaldes també ho reconeix i explica que si bé ja hi havia una “reflexió global” sobre alineacions d’alguns carrers, ara caldrà incidir en el cas del Barri.

Però des del punt de vista urbanístic, dels accessos estrictament, no hi ha gran cosa a fer. Almenys així ho manté l'administració central. Establir els millors protocols entre els cossos corresponents -protecció civil, bombers, policia-, mirar que les pròpies urbanitzacions disposin de les millors instal·lacions anti incendis i, després, que els cossos especials corresponents disposin dels vehicles adequats. Des de vehicles més petits a eines especials, més enllà de la preparació adient del personal humà.

ESCALDES

Les fonts del comú consultades han reconegut que les “mancances operatives” que genera els “accessos molt restringits” en zones “urbanísticament antigues” són un problema i alhora un perill. “S’està plantejant què s’ha de fer”, han indicat les fonts. A nivell general, “hi ha una certa reflexió global” en què s’emmarca el replantejament de les “alineacions d’alguns carrers”, justament, per guanyar amplada i assegurar que els vehicles d’emergència podrien passar sense problemes, circumstància que no es dóna al Barri.

En aquesta darrera zona, i arran de l’incendi d’aquesta nit passada, s’ha començat a posar sobre la taula la necessitat imperiosa de fer “algun tipus d’accés des de l’Obac, però ni és fàcil ni serà demà”, han manifestat les fonts consultades. I el mateix caldria pensar en altres indrets que presenten una problemàtica molt similar.

Comentaris (3)

Trending