El temor a una batussa entre bandes va fer activar una operació antidroga amb sis detinguts

Com a mínim tres dels arrestats, dues noies i un jove lauredià, ja tenen antecedents en el món dels estupefaents; elles, que liderarien una xarxa força ben estructurada, van estar fins i tot a la presó

L'incident, divendres de la setmana passada, en un habitatge de Sant Julià hauria estat un element clau per al desenllaç de l'operació.
L'incident, divendres de la setmana passada, en un habitatge de Sant Julià hauria estat un element clau per al desenllaç de l'operació. B. N.

Era un suposat intent de furt amb força. Un més dels que darrerament hi ha hagut al Principat. Però quan els investigadors de la policia van començar a indagar es van adonar que la intuïció inicial no era la bona. I que darrere de tot plegat hi podia haver alguna altra cosa. El suposat intent d’‘assalt' que hi va haver divendres de la setmana passada en un habitatge d’un immoble de l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià seria el detonador de l’operació antidroga que s’ha desenvolupat aquest dijous, i que ara per ara s’ha tancat amb sis detencions.

La policia -diversos grups de la qual s’han mobilitzat alhora a partir de les 8 d’aquest matí aproximadament- manté un sepulcral silenci. Segons fonts judicials, hi ha serrells de l’operació per acabar d’aclarir i per tant no es descarta que hi hagi algun element més d’aquells amb el que s’ha finalitzat la jornada de dijous. De fet, segons les fonts consultades, com que no estava previst fer esclatar l’operació, de la investigació inicial de la qual la Batllia ja n’estava al corrent, el cos d’ordre treballa a contra rellotge per acabar de tancar tot allò que pugui tancar.

S’han escorcollat pràcticament alhora cinc pisos, encara que els escenaris ‘principals’ eren tres: a l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià, a l’avinguda Santa Coloma i a Terra Vella

El temor a una batussa entre suposades bandes de tràfic de droga, especialment de cocaïna, hauria precipitat la intervenció. De fet, és l’incident de divendres el que va portar a pensar als investigadors -per motius que les fonts no han pogut precisar- que hi podia haver risc que la situació entre persones que es dediquen a la venda de droga a cavall d’Andorra i la Seu s’enverinés i hi acabés havent-hi ball de bastons. D’aquí que per raons per ara desconegudes, aquest dijous s’hauria decidit donar llum verd a una operació coordinada que ha suposat detencions en quatre punts diferents del país i que, pràcticament alhora, s’hagin escorcollat cinc pisos diferents.

Ha estat tal la mobilització que fins i tot el Col·legi d’Advocats, segons que ha pogut saber l’Altaveu, ha hagut de contactar col·legiats que no tenia activats avui per demanar-los si es podien afegir a fer les tasques corresponents de suport i assistència als detinguts. El fet que en els tres principals focus de l’actuació, tres pisos diferents -a l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià, a la urbanització Terra Vella d’Andorra la Vella i a tocar de l’avinguda Santa Coloma-, hi hagin anat grups diferents de policies, alguns dels quals uniformats i fins i tot amb agents canins ensinistrats per la troballa d’estupefaents, ha fet que el veïnat d’aquells llocs, com a mínim, hagin sospitat que alguna cosa passava.

WhatsApp Image 2021 01 14 at 22.31.57
A Terra Vella s'hi hauria practicat una de les detencions i hi hauria, suposadament, un dels punts de venda. Toni Solanelles

A Sant Julià, per exemple, la intervenció s’hauria engegat ben aviat. I a les 9 del matí ja s’havien produït dues de les detencions. Després s’ha fet el pertinent registre. Tot plegat un parell d’hores ben bones. L’habitatge en qüestió de l’avinguda Verge de Canòlich seria un dels principals escenaris de l’actuació del que es pot venir a considerar una mena de xarxa organitzada i integrada, d’alguna manera o altra, com a mínim, pels sis arrestats. Tres noies i tres nois, de diverses nacionalitats, i que van de la vintena llarga a la trentena llarga d’anys. El responsable del pis lauredià més dues de les noies, almenys, ja tindrien antecedents i molts lligams amb el tràfic de droga de la Seu, des d’on sovint introduïen estupefaents, per carretera o per la muntanya, cap al Principat. Des de fa anys, encara que no sempre amb la mateixa intensitat. Les dues noies haurien estat, aparentment, empresonades arran de detencions en altres operacions anteriors.

Portal de l'edifici on hi hauria hagut l'intent de furt.

Relacionat

La policia investiga l’intent ‘d’assalt’ d’un pis al centre de Sant Julià

Al pis de Santa Coloma i al de Terra Vella s’hi haurien practicat altres detencions durant el matí. Com a mínim en aquest segon cas, segons testimonis veïnals, també hi hauria acudit un gos ensinistrat, encara que la presència del ca dins l’immoble no s’hauria allargat durant gaire estona. En canvi, a priori, hauria estat l’últim escorcoll en realitzar-se perquè malgrat pretendre’s fer tots alhora la logística no ha acabat de funcionar perquè no hi havia, s’ha dit, prou advocats mobilitzats.

Encara que l’operació es manté oberta, no sembla que s’hagi pogut recuperar un volum d’estupefaent gaire significatiu, sí que hi hauria controls telefònics i seguiments

Les fonts judicials consultades han preferit no entrar a detalls si hi havia rols predeterminats entre els detinguts, tot i que sí que sembla que hi havia una organització jerarquitzada. També sembla ara per ara que la quantitat d’estupefaent que s’hauria pogut recuperar seria molt minsa. Algunes restes de maria i potser algunes traces de cocaïna. Però res més. Tot i que el que els responsables judicials pretenen imputar als arrestats és tràfic de cocaïna. Els tres pisos ‘principals’ serien considerats punts de venda. I s’està analitzant si en algun cas s’hi produïen altres pràctiques delictives.

Les fonts judicials consultades han assegurat que des de fa un temps hi havia comunicacions intervingudes i, fins i tot, segons les fonts, s’haurien fet seguiments almenys a algunes de les persones que han acabat essent detingudes. Però encara hi hauria algunes peces del puzle per fer encaixar. I és que segons les fonts judicials, la policia encara treballa a tot gas. Per això és més que probable que s’esgotin les 48 hores de detenció governativa i que els arrestats no passin a disposició judicial fins dissabte.

Comentaris (17)

Trending