Tragèdia a Mereig

La intoxicació pel monòxid de carboni que desprenia un generador elèctric és la causa de la mort de dos joves -una escaldenca de 18 anys i un canillenc de 22- que havien acudit a una festa amb altres companys en una borda propera a l’edifici on han estat localitzats i on hi havia l’aparell

Aterratge de l'helicòpter a l'entorn de la borda i l'habitacle on han passat els fets.
Aterratge de l'helicòpter a l'entorn de la borda i l'habitacle on han passat els fets. Toni Solanelles

El coll d’Ordino ha sumat aquest diumenge una nova tragèdia. No és la primera malauradament en la crònica negra del Principat. En l’annexe proper a una borda dels planells de Mereig on durant la nit i la matinada s’hi havia celebrat una trobada festiva entre joves especialment de Canillo, s’hi han acabat localitzant, dissortadament, els cossos sense vida de la noia i el noi que des de primera hora del matí estaven sent recercats pels cossos de seguretat i salvament. El drama s'ha tornat en consternació a tot el país. Commoció absoluta.

El monòxid de carboni que desprenia el generador elèctric (a Mereig no hi arriba la corrent) ubicat en l’habitacle sense cap mena de ventilació on han estat trobat els joves -escaldenca de 18 anys; canillenc de 22; tots dos de famílies ben conegudes ja sia per activitats professionals o per implicacions sociopolítiques- és, encara que pendent de confirmar per les analítiques forenses que s’hauran de fer les properes hores, la causa de les defuncions. Accidentals. Una intoxicació malauradament típica causada pel grup electrogen que escalfava el ‘quartet’ on van anar els dos nois durant la festa i que escalfava i il·luminava tant l’habitacle en qüestió com, també, la borda on es feia la celebració. Els joves s'haurien tancat per dins a l’habitacle on hi havia l’equip generador i en pocs minuts, aparentment, haurien perdut la consciència.

La recerca dels nois -inicialment només de la noia, que és la que d’entrada s’ha trobat a faltar- s’ha iniciat de forma molt tímida cap a les 8 del matí. Els pares de la noia de 18 anys s’han estranyat moltíssim que passades les 5 del matí l’adolescent, estudiant universitària, no hagués tornat a casa. I han avisat la policia. A partir d’aquí s’ha iniciat el dispositiu de recerca que, malauradament, ha culminat vers 2/4 de 2 de la tarda passats amb la localització dels dos cossos sense vida. Feia hores que havien perdut, malauradament, la vida. Han estat integrants del grup de muntanya de la policia qui els han localitzat.

L’avís a la policia dels pares de la noia que la seva filla no havia arribat a posat en marxa l’operatiu vers les 8 del matí, que s’ha ampliat i intensificat posteriorment fins a la localització dels cossos, poc després de 2/4 de 2 de la tarda

Hauria estat una bona colla de joves els que haurien acudit a la trobada a la Borda Rossell. Justament, el fet de ser conscients que havien anat a una festa no permesa pels temps que corren ha alentit una mica totes les gestions que s’han fet. Els altres assistents a la cita han trigat en obrir-se i en donar detalls de com havia anat la nit. Tothom tenia el convenciment d’una passada de voltes, d’una anada d’olla, i que guanyant temps els propis ‘desapareguts’ donarien senyals de vida. Però no ha estat així.

Inicialment s’ha activat la recerca, s’ha dit, per l’avís dels pares de la noia. Més tard s’ha tingut coneixement que tampoc no havia acudit al seu domicili un altre dels assistents a la festa. La recerca s’ha posat en marxa amb policies i bombers. Per terra -amb la unitat canina del cos d’extinció- i també per aire amb el suport d’un helicòpter. Els gossos haurien marcat un rastre dels desapareguts al tomb del mirador del Roc del Quer i, per aquest motiu, des de mig matí s’ha tancat al públic. Per no afectar a la recerca contminant el lloc i perquè les investigadors poguessin treballar amb tranquil·litat.

S’han ‘pentinat’ bordes a la zona de Montaup i s’han anat demanant detalls als altres assistents. Havien anat marxant de forma esglaonada i no es tenia massa clar qui havia anat amb qui ni quan o cap a on havien marxat, segons fonts de la recerca, que ha sumat un centenar d’efectius entre uniformats i alguns voluntaris, perquè a partir de migdia s’han afegit veïns de la zona i amics a buscar els dos joves. El fet que la bossa de mà de la nois estigués a la borda on es va fer la festa o que dins el cotxe del noi, que no s’havia mogut del lloc, també hi haguessin algunes pertinences ha començat a ser un mal averany.

Una vista panoràmica des del coll d'Ordino del desplegament i el lloc on es va fer la festa i s'han trobat els joves.
Una vista panoràmica des del coll d'Ordino del desplegament i el lloc on es va fer la festa i s'han trobat els joves. Toni Solanelles

Cert que durant la batuda per mirar de trobar els dos nois que faltaven de casa seva, s’ha trobat un vehicle d’un altre dels assistents a la trobada que havia anat de mal borràs. Fonts coneixedores dels detalls de la recerca han assegurat que durant molta estona ha estat erràtica per indicis, elements o explicacions contradictoris. Però poc després de 2/4 de 2 de la tarda una patrulla policial ha accedit al recinte on hi havia el generador elèctric i, malauradament, allí s’han localitzat els dos joves.

Els crits de desesperació al tomb de la borda i la resta de construccions annexes a aquesta, al tomb de la qual hi havia desplegat l’operatiu de recerca, el centre de comandament, per dir-ho així, els plors d’amics i amigues dels finats, han fet evident la malaurada consumació de la tragèdia. Com a molt tard a 3/4 de 2 de la tarda hi havia la certificació mèdica de les defuncions. I a partir de llavors s’ha iniciat tot el dispositiu legal per dur a terme l’aixecament dels cadàvers. Presència de la batlle de guàrdia, dels policies científics…

SUM, ambulàncies… fins i tot l’helicòpter que ha estat donants volts durant bona part del matí han posat al tomb de la borda sense la celeritat amb què s’havien mogut fins llavors. Ara queda que les autòpsies confirmin el que es pressuposa. Però no hi ha dubte de la causa. El monòxid de carboni que desprenen els motors que fan anar els generadors són com els motors d’un cotxe que, sense parar, van endormiscant i acaben tenint, algunes ocasions, desenllaços fatals. Malauradament, com el dels planells de Mereig.

Etiquetes

Minut de silenci a Canillo aquest dimarts.

Relacionat

Emotiu minut de silenci a Canillo en record dels dos joves morts a les bordes de Mereig

Comentaris (48)

Trending