L’autor del crim de Vila va arribar a Encamp en taxi i es va llançar sobre la víctima sols trobar-lo

El detingut per l’assassinat passarà aquest matí de dimecres a disposició judicial després que els experts psiquiàtrics han decretat que està apte per poder declarar

El detingut va accedir a l'immoble per una finestra lateral.
El detingut va accedir a l'immoble per una finestra lateral. Gabriel Pérez

L’assassí confés de l’empresari francès resident a la pleta de Vila va arribar fins a Encamp, des d’Escaldes, en taxi. Va recórrer a peu el camí que hi ha entre l’escola i el cementiri, sent vist fins i tot per un agent de circulació encampadà, fins arribar a la urbanització on vivia el seu objectiu. Va accedir a l’habitatge per una finestra lateral, segurament forçant-la amb l’arma del crim, i va anar directe a trobar qui havia estat el seu patró, damunt el qual s’hauria abraonat sense cap discussió prèvia ni res per l’estil. I no va parar de donar cops fins que se’n va cansar.

El jove resident de 31 anys detingut arran de l’assassinat que hi va haver la matinada de dilluns a la urbanització Vila del Sol passarà aquest matí de dimecres a disposició judicial. Es preveu una declaració llarga i plena de detalls, si és que l’acusat, que ell mateix va trucar a la policia sis hores després del crim perquè se l’anés a detenir al Tarter, vol explicar-se davant la batlle que instrueix el cas. Aquest dimarts, les anàlisis psiquiàtriques que se li han fet haurien dictaminat que l’home, originari de Togo però que va arribar al Principat fa gairebé dues dècades, està en condicions de poder declarar.

Un agent de la policia científica treballant en el lloc on hi va haver el crim.

Relacionat

Deutes econòmics són la principal hipòtesi del mòbil del crim de la pleta de Vila

També és clar, asseguren les fonts, que l’acusat pateix brots esquizofrènics, atacs paranoics que, en els darrers temps, s’havien centrat molt en el seu antic patró, a qui presumptament acusava de no haver-li pagat prou diners per la feina feta mentre va estar contractat per la consultora informàtica que regentava el difunt, de 56 anys i que tot i muntar inicialment el negoci a l’avinguda François Miterrand d’Encamp, feia un temps que s’havia traslladat al carrer de les Boïgues, a Escaldes, molt a prop del despatx central de la policia i la seu del ministeri de Justícia i Interior. Segons fonts coneixedores dels dos homes, assassí i víctima compartien, sense saber-ho, el mateix professional de la psicologia.

La defensa, probablement, farà valdre la qüestió psíquica per mirar de buscar algun atenuant, eximent o el que s’escaigui. D’entrada, però, serà molt complicat que se li tingui en compte. Al llarg de la instrucció caldrà veure com evoluciona tot plegat

La defensa, probablement, farà valdre la qüestió psíquica per mirar de buscar algun atenuant, eximent o el que s’escaigui. D’entrada, però, serà molt complicat que se li tingui en compte. Al llarg de la instrucció caldrà veure com evoluciona tot plegat. Però el que és clar que fins i tot la pròpia família de l’acusat temia les reaccions de l’home. La mare del noi, amb qui conviu juntament amb un altre germà en un edifici a l’inici de la carretera d’Engolasters, temia per ella i perquè el seu fill fes mal a tercers. L’ara malaurat difunt també hauria interposat no fa pas molt temps algunes denúncies policials advertint de les amenaces suposadament rebudes i del temor que li generava l’ara assassí confés.

El que sembla evident, segons diverses fonts, és que passada la mitjanit de diumenge a dilluns, i com feia en altres ocasions, el jove acusat del crim va sortir de casa i va començar a donar volts per Escaldes, aparentment, amb una motxilla on se suposa que hi duia un martell similar al d’un encofrador i un esprai amb el qual ruixaria, almenys, la dona de la víctima, a la qual en cap moment hauria intentat agredir. Sia com vulgui, poc abans de les dues de la matinada hauria sol·licitat els serveis d’un taxi per traslladar-se fins a Encamp. A l’inici del poble. Però sense donar pistes ni d’on anava ni, menys encara, les seves intencions.

Va fer uns quants metres a peu, pel camí del cementiri, fins arribar a la pleta de Vila on tenia la pretensió d’arribar. Un cop allí, aparentment, hauria accedit per una finestra lateral a l’habitatge on vivia l’empresari informàtic -desenvolupador, segons les fonts, dedicat al denominat ‘bodyshooping’, que bàsicament el que feia era facilitar personal per a tasques informàtiques a terceres persones o a altres empreses, un fet que havia portat a pensar fins a l’obsessió al detingut que l’empresari se n’aprofitava-. Presumptament hauria trencat algun vidre amb el que seria la mateixa arma del crim.

Una vista de la plata amb el domicili escenari del crim enfront i diversos policies treballant-hi.

Relacionat

Tant la víctima com la família de l’assassí confés van demanar mesures de protecció a la Batllia

Els investigadors haurien mirat de reconstruir que va passar a l’interior de l’habitatge. Però sembla clar, segons algunes fonts, que una vegada va localitzar el seu objectiu, que aparentment dormia com la resta de la unitat familiar (dona i filla menor, una altra estaria fent vida a França), va abraonar-se damunt de l’home, molt corpulent, i no va parar de colpejar-lo amb l’eina que després, volgudament o sense voler, va abandonar en les immediacions del mateix immoble i que els investigadors van poder recuperar sense dificultats.

WhatsApp Image 2020 09 22 at 17.55.21
La porta de l'apartament escenari del crim precintada aquest dimarts. Gabriel Pérez

El jove detingut, que ja havia pres foc a diversos objectes de l’immoble amb intenció d’incendiar-lo, va agafar després les claus del cotxe de l’home, estacionat també a proximitat de l’habitatge, i va iniciar el camí que el duria al Tarter. Pel mig, la dona del malaurat empresari hauria anat a buscar auxili entre el veïnat. De fet, va ser una veïna qui va avisar la policia alertant, inicialment, del que semblava ser un robatori que es va complicar amb l’incendi. Què va passar des de 2/4 de 4 o una mica abans des que l’home marxa del lloc dels fets fins a 1/4 de 9 quan acaba emmanillat no ha transcendit.

Sí que sembla, però, que l’autor confés del crim no va passar mai més enllà del Tarter. La detenció es va produir a l’aparcament de l’estació, on havia estacionat el vehicle de la víctima amb el qual va marxar de Vila, i des d’on va trucar al 110 aprofitant que passant per allí una dona que anava a treballar li va deixar prestat el telèfon que li va demanar per poder fer una trucada. La que el portarà aquest matí de dimecres davant la batlle i, molt probablement, al llarg del dia, al centre penitenciari.

Comentaris

Trending