Deutes econòmics són la principal hipòtesi del mòbil del crim de la pleta de Vila

L’autor de l’assassinat, un jove informàtic resident de 31 anys que havia treballat per la víctima, ha trucat a la policia per informar d’on es trobava, al Tarter, i demanar que l’anessin a detenir enmig d’un fort operatiu que entre 2/4 de 7 i 2/4 de 9 ha col·lapsat bona part del país

Un agent de la policia científica treballant en el lloc on hi va haver el crim.
Un agent de la policia científica treballant en el lloc on hi va haver el crim. Gabriel Pérez

El mòbil econòmic, promeses de diners no complertes, és la principal sospita en relació al motiu que hauria originat el crim ocorregut aquesta matinada a la urbanització Vila del Sol, a la pleta de Vila a Encamp. El detingut com a autor confés de l’assassinat, un jove resident nascut a Togo fa 31 anys, havia treballat per la víctima, francès de 56 anys i titular d’una consultora informàtica a banda de dur a terme altres negocis. La mort hauria estat causada pels cops d’un objecte de ferro contundent -molt segurament un martell- i l’arrestat, abans de fugar-se, ha calat foc al domicili on s’han produït els fets.​

La policia s’ha mobilitzat a partir de 2/4 de 4 de la matinada arran d’una trucada, presumiblement d'una veïna de la víctima a la qual la dona d'aquest havia anat a demanar ajuda, que els advertia que un home havia entrat per la força en un domicili, a la pleta esmentada. També s’han activat els bombers perquè al mateix torn han estat requerits per les flames que hi havia a l’habitatge. Quan els primers agents uniformats han arribat al lloc dels fets, els responsables de l’operatiu d’extinció de l’incendi han avisat que a l’interior de l’immoble hi havia un home mort amb indicis de violència.

La policia es va activar a 2/4 de 4 del matí arran d’una trucada que els advertia de l’accés per la força d’un home en un domicili d’Encamp i d’un incendi posterior; els bombers han localitzat el difunt amb signes de violència a l’interior

A partir d’aquell moment s’ha tancat l’accés a la pleta i s’ha començat tota la investigació, que ha portat a activar a partir de quarts de sis del matí una operació gàbia amb la voluntat d’intentar enxampar l’autor de la mort violenta. La dona de la víctima, que coneixia el jove que havia accedit al domicili de manera violenta, ha facilitat una descripció del mateix als agents. Mentrestant, membres de la unitat de policia científica han començat a reunir elements en l’escenari del crim i s’ha activat, també, la comitiva judicial.

L’operació gàbia, amb desenes de policies equipats amb escopetes controlant els accessos al país i diversos punts de la xarxa viària, especialment als punts rodons, ha causat un notable daltabaix circulatori entre les 7 i 2/4 de 9 del matí. Poc abans d’aquesta hora, però, la policia ha rebut una trucada de l’home que ha dit ser l’autor de l’assassinat donant indicacions d’on es trobava per tal que l’anessin a detenir. I així ha estat. L’assassí confés ha estat arrestat al Tarter, on presumiblement s’hauria traslladat amb la intenció, en un primer moment, de fugir.

Image 1
Un policia armat en un dels controls d'aquest matí, a la rotonda de la Comella; l'operació gàbia ha causat importants retencions.

Poc després que es fes efectiva la detenció i, en conseqüència, que es relaxessin les mesures de control, fet que ha comportat que a poc a poc desapareguessin els embussos circulatoris, s’han donat per finalitzats els treballs que estaven duent a terme els bombers i per una finestra superior de l’immoble on ha tingut lloc el crim s’ha retirat el cos voluminós de la víctima, que hauria estat presumiblement ruixat amb alguna substància inflamable per l’assassí. També ha ruixat esprai a la dona quan aquesta ha intentat oposar-se a què l’ara detingut accedís al domicili.

Els dos malaurats protagonistes

La víctima, de 56 anys i nascut a Narbona, feia pràcticament dues dècades que havia posat en marxa una consultora informàtica (MDPI) a l’avinguda François Mitterrand (antigament Copríncep francès) d’Encamp. D’un temps ençà, però, i intentant mobilitzar més activitat, l’empresa s’hauria traslladat a un pis de l’edifici de les Boïgues d’Escaldes, molt a prop de la seu del ministeri d’Interior i del despatx central de la policia. De fet, era habitual veure’l cada matí fer el cafè en un bar molt conegut en aquella zona. Segons diverses fonts, no només feia tasques informàtiques. Tant l’home com la seva parella haurien dut a terme altres negocis, tenint interessos, almenys temps enrere, al Marroc, on l’ara finat, que tenia una filla de 12 anys, hauria fet algunes operacions immobiliàries.

WhatsApp Image 2020 09 21 at 12.22.15
Porta del despatx de la víctima en un edifici del carrer de les Boïgues d'Escaldes. Gabriel Pérez

La víctima hauria contractat -i posteriorment acomiadat- l’autor confés de l’assassinat. Suposadament, li hauria promès notables guanys. El detingut és un jove de 31 anys que fa un parell de dècades va arribar al país com a expatriat. El seu pare havia estat un notable economista i polític a Togo que va hauria estat assassinat en aquell país africà arran dels conflictes polítics que s’hi vivien. Tota la seva família es va traslladar llavors cap al Principat, on l’acusat que l’assassinat, que es troba en dependències policials abans que se li prengui declaració i que es facin altres diligències, va seguir l’educació pertinent (Lycée) i ha tingut una vida molt activa.

Una imatge de l'aparcament del Tarter.

Relacionat

L’assassí ha iniciat la fuga amb un cotxe de la víctima i ha acabat confessant des del Tarter

Des de molt jove, l’ara arrestat es va interessar pel món de les tecnologies, de la informàtica, i també de les criptomonedes. Originari d’una família acomodada a Togo, el noi sempre mostrava la seva predisposició per fer diners. Després dels seus estudis obligatoris al Principat, on està plenament integrat -va arribar a ser membre de la selecció andorrana de rugbi-, va encaminar la seva formació cap al que era una de les seves passions: la informàtica. Va iniciar estudis sobre aquesta matèria a la universitat de Tolosa, sense que les fonts consultades hagin pogut precisar si els va completar.

L’acusat de la mort pateix trastorns degut a la seva addicció, de jove, a drogues com el cànnabis i no se sap si aquest fet, juntament amb les diferències laborals i econòmiques, hauria pogut influir en el fatal desenllaç

El que sí han explicat les fonts consultades és que de ben jove va caure en l’addicció en les drogues toves (cànnabis) que li van provocar greus trastorns que el van obligar fins i tot a estar hospitalitzats també a Tolosa. Els consultats han assegurat que no se sap fins a quin punts aquests trastorns lligats a les diferències econòmiques que suposadament mantenia amb la víctima l’haurien empès a cometre el crim. En tot cas, aquests seran elements que hauran d’aclarir els investigadors i que la seva defensa haurà de valorar usar.

No era inhabitual, segons les fonts consultades, que el jove anés al domicili de la víctima. És a dir, quan aquesta matinada ha acudit a la pleta de Vila sabia del cert on anava. Ara, les fonts consultades no han pogut precisar si hi havia alguna reclamació entre ells de feia poc o no. Tot i que l’home era conegut a la pleta, entre els veïns, el succés a sorprès moltíssim. Ningú no podia pensar un cas com aquest. Alhora, i malgrat que la policia ha despertat alguns veïns a 2/4 de 4 del matí, n’hi havia d’altres que ni tan sols no eren conscients de res hores després del crim.

WhatsApp Image 2020 09 21 at 12.42.32
Dos agents de la policia judicial custodien l'entrada a l'edifici on viu el presumpte assassí. Gabriel Pérez

El cas està judicialitzat i s’estan fent les indagacions corresponents. Entre altres, caldrà fer, per exemple, un escorcoll del domicili del detingut, a Escaldes, a l’inici de la carretera d’Engolasters, on hi vivia amb altres familiars. Sobre les 10 del matí, els integrants de la policia científica encarregats de l’anàlisi de l’escenari del crim han donat per conclosa la seva feina, almenys en la primera fase de la recopilació dels indicis i elements essencials per emmarcar tot el malaurat assassinat.

Comentaris (19)

Trending