Tant la víctima com la família de l’assassí confés van demanar mesures de protecció a la Batllia

L’home de 31 anys detingut com a autor del crim de la pleta de Vila patia des de fa temps brots esquizofrènics derivats de la seva addicció d’anys al cànnabis

Una vista de la plata amb el domicili escenari del crim enfront i diversos policies treballant-hi.
Una vista de la plata amb el domicili escenari del crim enfront i diversos policies treballant-hi. Gabriel Pérez

Tant l’empresari francès assassinat aquesta passada matinada en un habitatge de la pleta de Vila, a Encamp, com la pròpia família del jove detingut com a autor del crim havien sol·licitat, per canals diferents, però al final coincidents a la Batllia, que s’adoptessin mesures en relació a l’home que hauria matat el seu expatró a cops de martell en el seu propi domicili. L’empresari temia el jove. La seva família -viu amb la mare i un germà- temia que en fes alguna per les seves reiterades obsessions.

La víctima del crim havia interposat diferents denúncies davant la policia que s’havien acabat derivant cap a les autoritats judicials perquè, si ho creien adient, intervinguessin, perquè dictessin mesures cautelars respecte del jove togolès de 31 anys que fa ben bé dues dècades que viu al Principat. També la família del noi havia advertit de la perillositat que representava el jove, fort, obsessionat, i amb brots esquizofrènics derivats, suposadament, de la seva addicció al cànnabis, que havia consumit de ben jove i que ja el va obligar al seu dia a estar internat en un centre especialitzat a Tolosa.

Cap mesura es va dictar; ara, tant la defensa com els pèrits psiquiàtrics tindran un important paper a jugar, per tal de mirar de demostrar, o no, que l’assassinat s’hauria comès a redós d’una d’aquestes paranoies que el jove patia

Però cap mesura es va dictar. Ara, tant la defensa com els pèrits psiquiàtrics tindran un important paper a jugar, per tal de mirar de demostrar, o no, que l’assassinat s’hauria comès a redós d’una d’aquestes paranoies que el jove patia des de feia un any o més, i que fins i tot havia fet que algunes amistats se n’allunyessin. L’assassí confés -perquè unes sis hores després dels fet ha contactat telefònicament amb la policia des de l’aparcament de l’estació del Tarter per anunciar on estava i demanar que l’anessin a detenir- ja hauria amenaçat en alguna ocasió l’avui difunt, de 56 anys.

Nascut a Narbona, casat i amb una filla de 12 anys, feia un temps que havia traslladat la seva consultoria originalment informàtica encara que també oferia serveis immobiliaris, de l’avinguda Copríncep Mitterrand d’Encamp, on s’havia establert fa unes dues dècades, al carrer de les Boïgues d’Escaldes, a tocar del despatx de policia. L’autor del crim, un expert informàtic, un home que es podia passar hores i hores remenant amb l’ordinador i que ja de ben petit somniava en bitcoins, va treballar una temporada per la consultora de la víctima.

Fa uns mesos que la relació laboral s’hauria liquidat, aparentment de mutu acord. Al noi ja se li havia accentuat el trastorn que sofria i pateix. I segons algunes fonts, estava obsessionat -caldrà veure si amb motiu o no- que el seu antic patró -que algunes fonts han assegurat que no anava llarg de diners, i que algunes problemes tenia- li devia diners alhora que l’havia explotat laboralment. Aquests dos arguments se li haurien posat entre cella i cella i podrien ser el desllorigador del malaurat crim d’aquesta matinada.

El detingut presumptament estava obsessionat -caldrà veure si amb motiu o no- que el seu antic patró li devia diners alhora que l’havia explotat laboralment

Els investigadors, que durant el dia han pres declaració a diferents persones -des de la veïna que va avisar la policia després que l’ara vídua, desesperada, truqués a tants portals com va poder després que el detingut hagués accedit per la força al seu domicili, l’hagués ruixat amb un esprai a ella i hagués atacat el seu marit, als propis familiars del detingut- i han fet escorcolls tant al domicili on s’ha comès el crim com al pis on l’acusat viu amb la seva mare i un germà seu, a l’inici de la carretera d’Engolasters- encara té diversos serrells per lligar.

En tot cas, i respectant escrupolosament la presumpció d’innocència, els fets sembla clars i, és clar també que el jove ha matat el seu antic patró a cops d’un martell ‘diferent’. Una eina que estaria entre un martell tradicional i un piolet. L’assassí confés el va abandonar ensangonat, però va arribar amb ell al domicili del finat. El que no se sap, segons les fonts, és d’on l’hauria tret. Si ja el tenia a casa o el va adquirir expressament per cometre el crim. Tampoc no se sap d’on va treure l’esprai amb què hauria ruixat suposadament tant la dona de la víctima com el finat.

El que sí és clar, també, és que l’acusat va calar foc al domicili escenari del crim. Un habitatge de força anys i construït amb molta fusta. Segons els bombers, el foc, que suposadament el detingut va prendre en un matalàs i roba que es va trobar pels habitacles de l’immoble mateix, no ha arribat a afectar l’estructura del domicili tot i que l’afectació superficial tindria certa rellevància. Allò que es deia, hi ha caps per lligar i serrells per aclarir. I encara no està clar quan passarà a disposició judicial l’assassí confés.

Comentaris (16)

Trending