Afers Socials tenia sospites del cas d’abús a la menor des de fa mesos però no“proves concloents”

Filloy admet que fa temps que se seguia el cas però sense que de l’entrevista amb la víctima no van sortir “evidències” que permetessin activar Batllia, fiscalia i policia fins a la carta escrita per l’adolescent

Accés principal al centre penitenciari.
Accés principal al centre penitenciari. Toni Solanelles

Afers Socials va tenir sospites “fa uns mesos” del cas d’abusos sexuals que va acabar el passat cap de setmana amb la detenció de la mare i el pare de la menor i l’entrada a presó d’aquest darrer. Així ho ha reconegut el ministre, Víctor Filloy, que, però, ha indicat que, llavors, de les entrevistes mantingudes amb la noia no van sortir “proves concloents” dels fets. Això no obstant, es va fer un seguiment fins que va aparèixer un element -la carta escrita per la nena- que va justificar posar en marxa tota la maquinària per actuar.

“Fa uns mesos es va sospitar”, ha explicat el titular de la cartera. Llavors es va activar els protocols definits davant aquestes situacions, entre els quals entrevistes a la mateixa víctima. “En el moment de fer les declaracions, per part dels psicòlegs i dels professionals, no es va poder concloure gran cosa”, ha apuntat Filloy. No es van trobar proves sòlides que permetessin fer un pas endavant i tirar endavant la intervenció de Batllia, fiscalia i policia que, ara, sí que ha acabat amb la detenció dels progenitors.

Imatge simulada d'una adolescent demanant que s'aturi una agressió.

Relacionat

Els abusos del pare empresonat a la seva filla menor es van intensificar des de l’estiu

En canvi, sí que es va optar per “continuar fent el seguiment fins a tenir evidències més clares”. Un cop aconseguides -en aquest cas la carta escrita per la mateixa víctima dels abusos i entregada als seus professors-, es va actuar. Sobre aquest punt, Filloy ha volgut posar en relleu que “no és només detectar que hi ha un cas sinó també poder demostrar que la situació és real, sobretot perquè estem parlant de menors”.

L'home hauria ingressat al centre penitenciari aquesta passada mitjanit.

Relacionat

Empresonat un home i encausada la seva dona per abusar durant anys d’una filla menor

Sobre aquest punt, el ministre ha volgut recordar que, fa tot just uns dies, es van presentar uns protocols (els coneguts com a PAI i PAS) “tancats amb els actors com la justícia, la policia o l’educació” que “ens permeten tenir molts clars quins circuits cal seguir quan es detecten aquestes situacions”. Amb aquests, ha indicat, “l’entrevista queda gravada i ja com a prova per evitar la victimització secundària del menor”.

Teresa Milà i Jordi Olivé durant la roda de premsa d'aquest dimarts.

Relacionat

Les denúncies d'abusos a menors es podran fer per telèfon o de manera telemàtica

Comentaris (4)

Trending