Standard&Poor’s preveu que l’economia andorrana creixi de mitjana un 1,3% del PIB el 2019 i el 2020

L’agència manté la qualificació del ràting del país, a llarg termini i a curt, en BBB / A-2 amb la perspectiva estable i espera que el Principat conclogui la negociació amb la UE i l’entrada a l’FMI

-
-
L’agència internacional de qualificació Standard&Poor’s (S&P) espera que l’economia andorrana sàpiga aprofitar el “fort creixement econòmic de les veïnes Espanya i França” i, d’aquesta manera, pugui assolir un increment mitjà de l’1,3% del producte interior brut (PIB) tant aquest any com el que ve. Aquesta és una de les dades que inclou el darrer informe de l’avaluadora, que manté el ràting del país, tant a llarg termini com a curt, en BBB / A-2 i la perspectiva estable. L’informe d’S&P reafirma la immensa majoria d’elements ja anunciats en altres treballs -com per exemple, la dependència vers l’Estat espanyol o el risc de tenir un sistema bancari tan gran per la dimensió del país- i espera que el Principat conclogui amb èxit la negociació amb la Unió Europea (UE) i l’accés al Fons Monetari Internacional (FMI).

Standard&Poor’s ha emès el seu darrer informe aquesta matinada de dissabte -hora andorrana- i insisteix en com estan sent de positives les reformes estructurals que s’han dut a terme els darrers anys o l’aplicació de les normatives internacionals per part dels bancs. No cal oblidar que aquesta mena d’informes, per molta reputació que tinguin les agències que els elaboren, acaben sent finançats pel Govern que, alhora, és qui facilita la immensa majoria de les dades que s’usen per elaborar les prediccions que conté l’estudi. De fet, S&P, tot i elogiar l’avenç estadístic que està duent a terme el Principat, lamenta la manca de dades, que haurien de permetre realitzar un treball molt més acurat.

El darrer informe d’S&P introdueix l’element de la celebració dels propers comicis. En aquest sentit, l’agència manté que “les eleccions generals d'aquest any podrien retardar la conclusió de negociacions amb institucions internacionals”, referint-se a la UE i l’FMI. Però assegura la necessitat que acabi governant qui acabi governant els contactes es mantinguin fins que arribin a bon port i, de fet, considera que això serà així perquè “les reformes legals recents van ser suportades per un ampli consens parlamentari, i considerem que els principals actors econòmics donen suport a l'alineació del país amb estàndards mundials de supervisió financera i informes”.

La qualificadora, que continua lamentant el pobre accés a dades estadístiques, dóna per fet que per molt que hi hagi un canvi de Govern arran de les eleccions les reformes es mantindran

“Les qualificacions d'Andorra podrien beneficiar-se de la finalització satisfactòria de les negociacions en curs per a l'acord d'associació d'Andorra amb la UE i l’adhesió a l'FMI. Si es conclou en condicions favorables, aquesta adhesió podria millorar la capacitat del país de fer front a les repercussions de futures crisis financeres”, manté l’informe. Aquest és un dels elements que pot fer que la qualificació del país, en futures avaluacions, millori. Igual com el fet que hi hagi la possibilitat de tenir accés a més dades, més estadístiques. Per contra, S&P avisa que podria reduir la ‘puntuació’ que posa al país si l’economia andorrana no assoleix les perspectives que l’agència preveu i, per tant, comportarien una reducció dels ingressos i la recaptació fiscal de l’Estat. També és un risc el sistema bancari, que podria arrossegar el conjunt del país a un empitjorament de la valoració.

Standard&Poor’s celebra els avenços que s’han anat donant en matèria d’homologació internacional i destaca “l'evolució constant i significativa d'Andorra en la transposició de la UE de les directrius per a la prevenció del blanqueig de capitals i la legislació del sistema financer legislació”. També celebra “la retirada d'Andorra de la llista de jurisdiccions fiscals no cooperatives” i la ratificació que els règims especials d’Andorra no es poden considerar perjudicials. L’agència destaca el sòlid marc fiscal i els desenvolupaments econòmics positius, que consideren que permetran mantenir la posició d’actius nets durant el 2019 i 2020. 

Dependència d’Espanya

Entre moltes altres coses, l’informe remarca també que “el creixement econòmic depèn en gran mesura dels principals socis comercials d’Andorra: Espanya i França. I reflecteix les tendències observades en aquests països veïns -subjugades el 2014-2016, seguit de signes de recuperació en 2017. Per al 2019-2020, nosaltres preveiem un creixement real mitjà del PIB de l'1,3% a Andorra”. S&P remarca que “els serveis financers, el turisme i el comerç dominen l'economia andorrana, i tots tres sectors estan estretament relacionats i correlacionats. La dependència d’Andorra d’Espanya és especialment aguda: Espanya és la principal font del país quant a visitants i el client clau dels seus serveis financers. Addicionalment, més de la meitat de les exportacions andorranes es fan cap Espanya, mentre que el 64% de les importacions provenen del mateix Estat”

L’avaluadora insisteix en els perills que suposa per al conjunt del país el risc que presenta el sector bancari, tot i que adoptant les normes internacionals el redueixi una mica

Per a l’agència, el Govern ha tingut un paper actiu en l’intent de promocionar altres sectors de l’activitat econòmica més enllà dels tradicionals i, especialment, en el camp dels serveis. “No obstant això, una important diversificació econòmica  serà difícil d'aconseguir en els pròxims dos anys.” També referint-se al paper de les institucions del Principat, Standard&Poor’s espera que hi hagi un compliment estricta de la ‘Regla d’or’ i, d’aquesta manera, la sostenibilitat financera de les administracions sigui un realitat, amb dèficits del Govern que no superin l’1% del PIB i el deute que quedi per sota del 40% del mateix indicador. Alhora, l’agència preveu que tant els comuns com la CASS continuïn generant superàvits. Excedents, que en diu S&P.

Finalment, l’avaluadora internacional també ressalta que els bancs hagin adoptat les normes d’informació financera internacionalment vigents (NIIF 9) i els estàndards de transparència, fet que “hauria de reduir el risc del sector bancari". Però "al mateix temps, considerem que posarà a prova el model de negoci actual dels bancs andorrans, perquè ara competeixen en un camp de joc igual amb jugadors globals molt més grans”. S&P també deixa clar en l’informe que “tot i que Andorra no té un prestador d'últim recurs, reconeixem que els bancs andorrans tenen accés indirecte a la liquiditat de la BCE a través de les seves filials a la zona euro."

Comentaris

Trending