Soldeu es blinda davant l’arribada dels ministres d’Exteriors iberoamericans

La reunió dels coordinadors nacionals i responsables de cooperació precedeix la trobada de titulars ministerials, que serveix com de petita pràctica per a la cimera de l’any vinent

-
-
La reunió dels coordinadors nacionals i responsables de cooperació de la Conferència Iberoamericana que s’ha fet aquest cap de setmana i la trobada de ministres d’Afers Exteriors que tindria com a dia fort dimarts serveix com a entrenament, una de les pràctiques, en vista a la cimera que es farà d’aquí just un any. Soldeu, que com en el cas de la cimera ‘gran’ també acull la trobada ministerial, s’ha blindat per garantir la seguretat.

Policies i altres cossos de seguretat, com ara els duaners en punts de muntanya on hi sol haver contraban, estan especialment mobilitzats per assegurar que la trobada de ministres d’Exteriors es faci amb les màximes garanties i sense cap mena d’ensurt. Hi ha molts més controls del que sol ser habitual. Les reunions d’aquests dies serviran per prendre mides respecte del que pot ser la cimera de l’any que ve. En principi, tenir concentrades totes les autoritats en un sol lloc hauria de permetre, segons els experts, facilitar la feina d’acompanyament i assegurança dels mandataris.

Els coordinadors nacionals i responsables de cooperació han repassat, entre altres coses, el document conceptual d’allò que proposa la Secretaria pro Tempore d’Andorra. Per a la cimera de l’any que ve i tots els actes i esdeveniments que hi van associats, el Principat ha triat com a lema la següent referència: “Innovació per al desenvolupament sostenible”, que ve a ser el mateix que encarar la innovació, no només tecnològica, per tal que sigui sostenible.

Per aquest motiu, Andorra, que és el país més petit de tota la regió iberoamericana, ha ‘convocat’ per primera vegada en deu anys els ministres de Medi Ambient. A més a més, el Principat, en el marc dels treballs que es pretenen fer a redós de la Cimera Iberoamericana farà que es reuneixin per primer cop els ministres o altes autoritats d’Educació Superior, que s’uniran als responsables de Ciència, Tecnologia i Innovació que s’han anat sumat a les cimeres des que el 2014 Mèxic els va convocar per primer cop.

En l’esmentat document conceptual, i entre moltes altres coses, s’hi pot llegir, a mode d’aportació tricolor, que “Andorra dóna suport a la promoció de la cooperació local, nacional i transnacional a la regió iberoamericana en matèria de medi ambient, construint aliances per assolir els ODS. Impulsarem l'exemple de l'Observatori de Canvi Climàtic dels Pirineus com una bona pràctica de cooperació entre territoris transfronterers que pot ser replicada a Iberoamèrica”.

Comentaris

Trending