Vives fa una crida a una recuperació postpàndemia justa i respectuosa amb l’equilibri ecològic

El Copríncep Episcopal i arquebisbe d’Urgell defensa que valors com “la solidaritat, la humilitat o la generositat” seran claus per afrontar “l’impacte social i econòmic” provocat pel coronavirus

Vives, durant un moment de la missa central del dia de Meritxell de l'any passat.
Vives, durant un moment de la missa central del dia de Meritxell de l'any passat. G. P.

Una recuperació postpandèmia justa i que respecti el medi ambient. És la petició del Copríncep Episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, durant l’homilia de la missa central del dia de Meritxell. El cap d’Estat ha fet una crida, citant al papa Francesc, a evitar “els errors del passat”. També ha apuntat que valors com “la solidaritat o la generositat” són necessaris per afrontar l’impacte social i econòmic de la crisi sanitària. El religiós també ha apuntat a altres valors més propis d’Andorra com la recerca de la pau o la tradició que han de seguir “fecundant” el Principat.

El discurs del Copríncep ha estat, novament, l’acte central d’una eucaristia que ha tingut l’eix en dues efemèrides: els centenaris tant de la coronació de la Verge de Meritxell com de ‘El Gran Carlemany. I, també, lògicament, marcada pel coronavirus, malgrat l’evident millora de la situació sanitària. Un aforament limitat en l’ofici i la presència de mascaretes han deixat clar que la pandèmia no es pot, encara, oblidar.

La cerimònia ha estat marcada per les referències al centenari de la coronació de la verge i de l’himne andorrà, ‘El Gran Carlemany’ així com per les limitacions provocades per la crisi sanitària

Però sí que es pot pensar en com sortir-ne. Citant el pontífex, Vives ha volgut elevar una pregària a la verge pel seu final, però també “per la cura dels malalts, per la distribució justa i solidària de les vacunes als països pobres” i, sobretot, “per una recuperació econòmica que ens salvi dels errors passats i ens reorienti en el respecte de l’equilibri ecològic”. En aquest sentit, ha volgut posar en relleu la importància que, al seu entendre, han de tenir en aquesta fita els valors redescoberts gràcies a l’epidèmia de la Covid-19.

Entre ells, ha citat el fet de “tenir cura dels altres”, però també “la gratitud, la humilitat, la solidaritat, la paciència, la perseverança, la generositat i l’entrega”. Ha admès que aquests “rarament ocupen un lloc de prestigi en la nostra societat”, però, a la vegada, ha advertit que “només a partir d’ells afrontarem correctament el tsunami social i econòmic que ha començat a colpejar les nostres vides”. Al mateix temps, ha fet una crida a reflexionar sobre “com vivim i ens relacionem, com produïm i consumim” per tractar “d’imaginar un futur diferent, un altre món possible per a nosaltres i per a les generacions futures”.

Part de l’homilia s’ha centrat a celebrar el centenari tant de la coronació de la verge de Meritxell com de l’himne andorrà. I això li ha servit per defensar que en la recuperació futura també han de tenir-se en compte els valors propis del Principat que “posen per damunt de tot la recerca de la reconciliació i la pau, el servei al bé comú i a la dignitat de les persones, la valoració constant de la unitat i la tradició en les coses essencials de la nostra pàtria andorrana”. Sense oblidar, però, una necessària “obertura a la fraternitat universal amb els altres pobles i cultures del món”.

Sobre ‘El Gran Carlemany’, Vives ha destacat que, juntament amb la bandera i la figura dels dos Coprínceps, “són els tres signes de la representació del nostre Principat”. De la composició -obra ha recordat del bisbe Joan Benlloch i del músic Enric Marfany-, ha apuntat que “ens fa adonar que venim de molt lluny”. En definitiva, ha afirmat, “una bella síntesi que ens esperona de forma vibrant a la unió a poble”.  

Comentaris (4)

Trending