Stop Violències clama per la despenalització de l’avortament

La marxa, amb una trentena de persones, recorre l’eix comercial des de la Rotonda fins a la plaça Coprínceps un any més i insisteix en la necessitat d’aplicar al país un dret “essencial” de les dones

La manifestació travessa el carrer Bonaventura Armengol.
La manifestació travessa el carrer Bonaventura Armengol. T. S.

El clam per despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs ha tornat als carrers d’Andorra. La manifestació convocada des d’Stop Violències, aquest dimecres, coincidit amb el Dia Mundial d’Acció Global per l’accés a l’avortament legal i segur, ja recorre el centre de la capital. Novament, la crida es clara: cal legalitzar el que es considera un dret bàsic per a les dones. La marxa ha aplegat una 30 de participants que preveuen recórrer l’eix comercial des de la plaça de la Rotonda fins a la dels Coprínceps, ja a Escaldes-Engordany.

Pancartes, càntics i xiulets han servit a la trentena de persones assistents per reclamar la legalització de l’avortament al Principat. Una cita ‘obligada’ cada 28 de setembre, el Dia Mundial d’Acció Global per l’accés a l’avortament legal i segur, per Stop Violències, organitzadors de la manifestació, que aquesta tarda-vespre ha recorregut l’eix comercial des de la plaça de la Rotonda fins a la dels Coprínceps. “Espot, sí que es pot”; “Fora rosaris dels nostres ovaris” o “Nosaltres parim, nosaltres decidim”, han estat alguns dels crits que s’han pogut escoltar al llarg del recorregut, assegurant que és un “dret bàsic de les dones”.

Mendoza reclama que les dones puguin tenir “una maternitat desitjada i respectada i lleis contra la violència obstètrica”, que com recorda són inexistents al Principat

Ja a la plaça Copríncep ha estat el torn de la lectura del manifest. Aquest ha començat amb un clam per les dones a l'Iran que pateixen una violència ben visible. En aquest sentit, la presidenta de l’entitat Vanessa Mendoza, l’ha relacionat amb la que es viu al Principat: “Andorra també hi ha formes subtils de reprimir les dones”, ha indicat, referint-se a la impossibilitat de decidir sobre la interrupció voluntària de l’embaràs. “Volem una maternitat desitjada i respectada i lleis contra la violència obstètrica, inexistents al nostre país”, també ha assenyalat en el seu discurs. En tot això, també ha volgut donar la gràcies als dos homes presents en la manifestació afirmant que “necessitem que siguin el nostre altaveu”.

Una reivindicació en què no ha faltat l'al·lusió directa a la pena de 4 anys de presó i 30.000 euros de multa per la denúncia que el Govern va formalitzar contra ella després que parlés a l'ONU sobre els drets de les dones i assenyalés que Andorra no es respecten, ja que no està permès l'avortament. “M'amenacen amb la presó i la mort i jo escric poemes. Es pot ser més pacifista”, s'ha demanat després d'interpretar el poema musicalitzat 'Soy'.

Entre els participants en la marxa, persones de fora del país que han volgut recolzar la causa, així com la presidenta de l'Institut de Drets Humans, Elisa Muxella, o dels sindicalistes Gabriel Ubach (USdA) i Carla Guinot (SEP). Efectius dels serveis de circulació d'Andorra la Vella i d'Escaldes i del grup de suport del manteniment de l'ordre de la policia han fet acte de presència per vetllar que la marxa transcorres sense incidents.

Comentaris (4)

Trending