Trana inicia un projecte per reforçar el benestar emocional de les persones amb esclerosi múltiple

L’associació ha treballat en un pla per tal de poder treballar tant amb els malalts, com amb el seu entorn des de diversos aspectes com l’educació o les relacions socials mitjançant activitats i tallers

Presentació del nou pla integral engegat per Trana.
Presentació del nou pla integral engegat per Trana. Pilar Candel

L’associació de Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius a Andorra (Trana) ha engegat un Pla Integral de Benestar Emocional. Amb aquest nou projecte que s’engega, es busca, precisament, millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple mitjançant el coneixement i treball de la seva situació emocional, així com la del seu entorn. Per poder fer-ho s’han plantejat diverses activitats i tallers, tot reforçant els serveis que ja s’oferien fins ara, i abastant diferents aspectes psicològics.

Els símptomes de l’esclerosi múltiple són molt heterogenis. No tothom pateix la malaltia igual. Per tant, tampoc tothom hauria de rebre la mateixa atenció. Seguint aquesta línia, Trana ha començat a treballar en un pla per tal de reforçar un dels aspectes que, potser, més es descuida d’aquestes persones. Així, mitjançant l’aplicació de noves activitats i tallers, que s’afegiran als ja existents, s’obrirà una cartera de serveis per als malalts d’esclerosi múltiple.

El pla, que ja està en marxa amb les diverses activitats amb les quals ja es comptava a Trana, s’ha portat a terme amb la col·laboració de la neuropsicologa Carolina Cerqueda. El president de l’associació, Jacin Risco, ha assegurat que “és una idea que ja fa temps que està en ment, i que la Covid ha accelerat una mica”. La importància del projecte, segons ha apuntat Cerqueda, és donar una atenció més integral i global, incloent-hi també a l’entorn “que també es veuen afectats pels canvis de la malaltia”. Es tracta, bàsicament, de donar serveis que, dintre de la cartera de la CASS, és molt complicat que es puguin oferir.

 

Dintre dels aspectes que es treballaran, Cerqueda ha destacat, per exemple, l’educació emocional. “És important que puguin entendre com funcionen les emocions, especialment quan apareix un diagnòstic com aquest”, ha explicat. Així mateix, també es treballarà el sentit de pertinença a un grup, les relacions i el suport social, els hàbits saludables, la rehabilitació física i cognitiva, el suport psicològic, el suport jurídic i, per últim, però no per això menys important, l’atenció especial a l’àmbit dels cuidadors i dels suports familiars.

Per poder treballar-los s’han plantejat, d’una banda, activitats periòdiques, es faran setmanal o mensualment, i altres que podran ser més puntuals “i que valorarem en funció del seu èxit”. També es tindran tallers, sessions grupals i activitats de lleure. La gran novetat, que s’inclou dintre del que ja es feia a Trana com l’estimulació cognitiva o la rehabilitació, s’ha preparat l’estimulació cognitiva online. Risco ha destacat que aquesta forma de poder impartir l’activitat és clau per a les persones que no tenen mobilitat o que no es poden apropar per fer-ho conjuntament, “la pandèmia ens ha demostrat que és possible i que és una ferramenta fantàstica”.

Aquest projecte, a més, ha estat acollit per la Universitat d’Andorra (UdA). Així, una de les alumnes del màster en educació farà les pràctiques obligatòries a l’associació. La seva tutora, en aquest cas, serà també Cerqueda, que supervisarà les seves tasques. Risco ha assegurat que “estem molt orgullosos de què el pla pugui formar part del procés educatiu”.

RESPOSTA PER PART DEL GOVERN

Al mes de desembre, des de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), es va enviar una carta a Govern explicant les principals reivindicacions que es tenien. D’aquesta manera, es buscava millorar la situació de les persones vulnerables i que poguessin tenir un millor seguiment de les seves malalties.

A la compareixença d’aquest dimarts, Risco ha explicat que han obtingut una resposta per escrit per part del cap de Govern, on s’han exposat diverses propostes per donar solució a les problemàtiques que es plantejaven. Des de la FAAD es va sol·licitar una reunió, però Risco ha explicat que “el format que vam enviar també donava peu a una resposta directa”. De moment, els presidents de les diverses associacions tenen pendent reunir-se per tal d’estudiar i valorar el que s’ha plantejat des de l’Executiu.  

Etiquetes

Comentaris

Trending