Totes les unions civils que s’hagin fet fins a la data passaran a ser matrimonis

El PS, amb l’acord de la resta de grups, tramita la proposició que adaptarà la Llei de persona i família a la sentència del TC que considerava inconstitucional diferenciar entre enllaços canònics i civils

Pere López i Judith Salazar han presentat la proposició legislativa.
Pere López i Judith Salazar han presentat la proposició legislativa. G. P.

Els canvis per adaptar-se a la sentència del Tribunal Constitucional que considerava contrari a la Carta Magna diferenciar matrimoni canònic i casament han començat el camí parlamentari. El PS ha presentat la modificació de la Llei de persona i família. Un text que, com ha volgut remarcar el president del grup socialdemòcrata, Pere López, suposa “un moment històric”. A partir d’ara, hi haurà “una única institució, un sol nom, amb dues vies d’accés, la civil i la canònica”. El nou text significarà que, un cop entri en vigor, totes les unions civils fetes fins a la data es convertiran en matrimoni.

El text, consensuat amb els grups de la majoria, es tramitarà com a proposició de llei i ja hi ha l’acord entre tots els grups per renunciar a presentar-hi esmenes. D’aquesta forma, un cop Govern emeti el seu criteri, el text es podrà votar directament al ple. De fet, la previsió és que es pugui fer aquest mateix mes. D’aquesta forma, en poques setmanes la Llei de persona i família quedarà modificada i adaptada a la sentència, clara i diàfana, coneguda ara fa uns dies des del TC: no és correcte diferenciar entre matrimoni canònic i casament civil, perquè es vulneren diferents drets continguts a la Carta Magna.

Per als socialdemòcrates, no es tracta pas d’un simple tràmit. De canviar el text per adaptar-lo a la resolució coneguda ara fa unes setmanes. Al contrari, té un profund significat. Així ho ha volgut assegurar López. “Estem molt satisfets de poder presentar aquesta proposició”, ha afirmat, tot qualificant el moment “d’històric” i manifestant que té “una gran transcendència política i social”.

Una imatge de la façana de l'edifici que acull el Tribunal Constitucional.

Relacionat

Diferenciar casament civil de matrimoni canònic suposa una discriminació

La clau de volta de la proposició presentada, de cinc articles, és el primer. En ell, s’estableix “una única denominació pels matrimonis, als quals es pot accedir per dues vies o fórmules: la civil i la canònica”. Així doncs, tal com reclamava el TC, hi haurà “una sola institució amb un sol nom i dues formes per arribar”.

La també consellera socialdemòcrata Judith Salazar, que va ser la parlamentària del grup que més va treballar la Llei de persona i família, ha defensat que “des del primer moment hem volgut poder dir que al nostre país tenim matrimoni igualitari, sense cap distinció per raó d’orientació sexual o altres”. I, ara, ha manifestat, es tindrà.

I, sobretot, ha apuntat un altre detall important. Amb la transformació de totes les unions civils fetes fins ara en matrimoni es resol el problema burocràtic que existia amb algunes jurisdiccions, que no acabaven de reconèixer la figura. “Acabem amb la falta d’assimilació que existia fins ara amb alguns països”, ha explicat. Bàsicament, tant pels enllaços celebrats en els darrers anys com pels que es facin en el futur, el registre civil emetrà un certificat únic. I aquest deixarà clar que la parella, sigui heterosexual o del mateix sexe, s’hagi casat per la via civil o per l’eclesiàstica, és un matrimoni.

A banda, la resta d’articles introdueixen petites correccions que acaben d’adaptar el text originalment aprovat a la resolució del Constitucional. I també s’aprofita per fer un canvi en la regulació de la possibilitat d’adopció de persones majors de 18 anys. Es permetrà que durant un termini de cinc anys qualsevol persona -i no com inicialment s’havia establert, fins als 25 anys- ho pugui demanar i que no calgui que s’escolti en seu judicial als progenitors naturals.

‘CAS JOVER’

Durant la roda de premsa, a López se li ha demanat per la crisi de Govern provocada per l’escàndol fiscal del fins ahir ministre de Finances, Eric Jover. Des del PS s’ha preferit no fer sang. “La decisió era força inevitable i no farem cap més consideració”, s’ha limitat a indicar. No obstant això, sí que ha admès que “és estranya la fórmula com s’ha resolt la crisi”, tot comentant que “sobta que, havent-hi un secretari d’Estat de Finances que ha seguit tota la tasca al llarg de la legislatura, a poques setmanes d’entrar en funcions arribi una persona de fora que tot just tindrà temps de posar-se al dia i conèixer els dossiers”.

Comentaris (3)

Trending