Sorteny posa punt final a la temporada de neu més curta dels últims quinze anys

La temperatura mitjana a l’estació de Central de FEDA ha estat 3.2ºC per sobre la mitjana climàtica i pel que fa a les precipitacions, s’han acumulat un total de 36.1mm la meitat del que hauria de ploure per un abril

La temporada de neu de Sorteny ha estat la pitjor en quinze anys.
La temporada de neu de Sorteny ha estat la pitjor en quinze anys. ANDORRA RECERCA + INNOVACIÓ

Sorteny ha posat punt final a la temporada de neu més curta dels últims 15 anys. Aquest abril ha estat càlid a l’estació de Central amb una temperatura màxima mitjana de 17.5ºC i una temperatura mínima mitjana de 5.1ºC, segons dades recollides per Andorra Recerca Innovació (AR+I). També ha estat sec on s’han acumulat un total de 36.1mm.

Aquesta situació de temperatures altes i poques precipitacions ha provocat que hagi començat el mes del maig sense presència de neu al sòl a l’estació de Sorteny. La temperatura mitjana a l’estació de Central de FEDA ha estat 3.2ºC per sobre la mitjana climàtica per al període de referència 1981-2010 i es situa el segon més càlid des de 1950, el primer va ser al 2011 amb una anomalia de 3.9ºC i el tercer més càlid va ser el 2014 amb 2.6ºC per sobre la mitjana. El mes va començar amb temperatures normals per l’època de l’any, però els darrers dies les temperatures es van enfilar a partir del dia 25 arribant assolir temperatures màximes de 25ºC a l’estació de Central els dies 28 i 29.

Pel que fa a les precipitacions, s’han acumulat un total de 36.1mm la meitat del que hauria de ploure per un abril. Les precipitacions s’han acumulat en els darrers dies d’abril.  En relacióa l’evolució del gruix de neu a l’estació de Sorteny, aquesta temporada ha estat molt deficitària, és a dir, el mantell nival s’ha situat majoritàriament per sota del percentil 10, excepte en les nevades del 20 al 22 de gener. La manca de precipitació tant de març com abril junt amb les temperatures altes han provocat el final de temporada més avançat des de que es tenen dades a l’estació de Sorteny. 

Comentaris

Trending