Sant Julià celebra la missa amb la benedicció dels animals en la festa de Sant Antoni Abat

Els fidels lauredians han assistit a l'ofici acompanyats per gossos, gats, conills i hàmsters

Dos gossos amb les seves mestresses durant la missa.
Dos gossos amb les seves mestresses durant la missa. B.N.

La benedicció d’animals de companyia és una tradició que els lauredians volen mantenir ben viva. Com cada any, aquest dilluns 17 de gener -dia de Sant Antoni Abat-, han anat fins a l'església parroquial de Sant Julià de Lòria per assistir a la missa de dos quarts de vuit. Ho han fet amb els seus animals de companyia per rebre la benedicció que els ha de protegir durant tot l’any.

 

Entre els animals que aquest dilluns han rebut la protecció del sant, hi havia gossos, alguns gats i també d’altres menys comuns com conills i hàmsters. Sant Antoni Abat va ser un monjo cristià pioner de l'eremitisme que va viure cap a l'any 300. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida.

c4fa0481 ef1f 481f 84bf 09368e24222b
Assistents a la missa amb les seves mascotes.

Aquesta llegenda és la que fa que sant Antoni sigui considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. Iconogràficament, se'l representa amb una creu en forma de T, i acompanyat d'un porquet, o amb un llibre en una cova, o amb un gaiato del qual penja una esquella. Durant la seva homília, mossèn Pepe Chisvert ha destacat la importància dels animals en les feines del camp tot recordant que els seus pares es dediquen a l'agricultura a València. 

79e3045d 5362 48ec 8848 e94a876b13bc
Benedicció d'un gos amb la seva mestressa.

Per altra banda, aquest dilluns al matí, la Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell ha celebrat la festivitat del seu patró amb la celebració de la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, que ha comptat amb la participació de la coral ‘Veus de la Seu’ que ha cantat els goigs de Sant Antoni. A la sortida d’ofici, s’ha portat a terme la benedicció dels animals a la plaça dels Oms.

 

Comentaris

Trending