Risc d'allaus i avís per acumulació de neu al nord del país

Es recomana no fer activitats a la muntanya i la nevada pot ser intensa aquest dissabte en algunes zones

Una màquina llevaneus neteja una carretera.
Una màquina llevaneus neteja una carretera. MOBILITAT

Protecció Civil ha activar una alerta per risc d'allaus després de les nevades de les darreres hores i del vent i la pluja en algunes zones del país que han deixat un mantell nival inestableAmb les precipitacions, la probabilitat de desencadenament d’allaus seques i humides augmenta progressivament a tots els sectors a totes les cotes. La previsió meteorològica indica nevades fins diumenge i que poden ser intenses aquest dissabte. Per aquest motiu, el servei meteorològic ha activat una prealerta d'avís taronja per acumulació de neu al nord del país i groc a la resta del territori. En algunes carreteres hi ha fase groga.

El departament de Protecció Civil ha activat una alerta per risc d’allaus després de les nevades de les darreres hores que han provocat unes condicions del mantell nival desfavorables, assolint el grau de perill 4 (fort) sobre 5 a la major part del territori. La principal font de perill consisteix en allaus de neu seca i humida. Amb les precipitacions, la probabilitat de desencadenament d’allaus seques i humides augmentarà progressivament a tots els sectors a totes les cotes. La neu recent abundant i les plaques de vent sovint gruixudes poden desencadenar-se de manera natural sobretot en vessants inclinats orientats a nord-est, est i sud-est i generalment en cotes mitges i altes.

A més també s’ha activat una prealerta per l’avís taronja per neu al nord del país i groc a la resta del territori. Es preveuen precipitacions que s’intensificaran a la tarda i es generalitzaran amb una cota de neu que anirà baixant fins als 800 metres al vespre. S’esperen gruixos de fins a 60 cm a 2.500 metres al nord, 25 cm a 2.000 metres,15 cm a 1.500 metres i tres cm a 1.000 metres. Aquest dissabte, les nevades s’aniran restringint tal nord del país a mesura que avanci el dia i el vent amainarà lleugerament. Per aquest dissabte, s’esperen gruixos suplementaris de 30 cm a 2.500 metres, 15 cm a 2.000 metres i 10 cm a 1.500 metres.

Pel que fa al risc d'allaus, es recomana a la ciutadania no fer activitats a la muntanya i utilitzar tan sols els recorreguts segurs de les estacions que estiguin oberts. Es recomana a la ciutadania que anticipi els desplaçaments, que s'asseguri de portar els equipaments obligatoris, que faci ús del transport públic i eviti l'ús del vehicle tant com sigui possible.

 El departament de Mobilitat, per la seva part, ha anunciat la fase groga a la  CG2 a partir d'Encamp fins al Port d'Envalira; a les GC 3 i 4 de la Massana cap al Serrat i el Port de Cabús. La carretera a Arcalís, la coma de Ransol, el Coll d'Ordino, el Port d'Envalira, l'accés a França i la RN320 al Coll de Puymorens segueixen tancades.

 

Comentaris

Trending