Protocol per als punts lila no professionalitzats per evitar la revictimització

Govern ha enllestit un text de cara a les festes majors d’aquest estiu per tal de saber com actuar en casos de violència de gènere i amb la voluntat que les celebracions es puguin gaudir amb seguretat

Mariona Cadena, secretària d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana
Mariona Cadena, secretària d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana

L’àrea de Polítiques d’Igualtat ha dissenyat un protocol per als punts lila no professionalitzats que es muntin en les festes majors aquest estiu. L’objectiu és que les dones que pateixin algun acte de violència de gènere puguin denunciar-ho i puguin gaudir amb seguretat de les celebracions. S’ha treballat amb Bombers, Policia, Govern i el SAAS i ja s’ha enviat als comuns.

Totes les festes majors comptaran amb punts lila. Així ho ha assegurat la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena. Alguns comuns com el de Sant Julià o Escaldes l’encomanaran a la Creu Roja, però n’hi ha d’altres que els assumiran voluntaris o persones de les comissions de festes. Per aquests darrers, des del Govern s’ha elaborat un protocol d’actuació.

En el cas de les persones majors d’edat, si una persona acudeix a un punt lila verbalitzant una situació de violència de gènere, el primer que s’ha de fer és escoltar-la. “En el cas que hi hagi situacions de risc s’avisarà a la Policia (110)”. Alguns exemples serien si l’agressor encara està present i continua agredint o assetjant la dona o el seu entorn i si es dubta on és la persona ha agredit, entre altres. Si el cos d’ordre detecta la necessitat d’una intervenció sanitària, s’activarà el SUM (116). “El Servei d’Urgències Mèdiques actuarà si es detecten lesions físiques o psíquiques que requereixin una intervenció mèdica. També en cas que s’hagi produït una agressió física o sexual”.

Amb l’activació del codi lila, el metge decidirà si la persona es desplaça fins a l’hospital o s’envia una ambulància o s’activa el Cos de Bombers per al transport sanitari. També serà el SUM qui s’encarregarà d’activar la Policia (sempre informant-ne prèviament la víctima) i de valorar la voluntat de la víctima de denunciar. Tant Policia com SUM activaran el número de telèfon 181 o derivaran el cas al Servei D’atenció a les Víctimes de Violència de Gènere. Precisament, en el cas que no es detecti una situació d’emergència, però s’hagi verbalitzat un cas de violència de gènere es derivarà el cas al SAVVG.

MENORS D'EDAT

Per a les persones que siguin menors d’edat i que hagin patit agressions físiques o sexuals, el protocol estableix que “és prioritari que acudeixin a l’hospital. Per això cal trucar al 116 i s’ocuparà d’oferir atenció mèdica, avisar els tutors legals i la Policia”. Per a la resta de casos “cal activar al cos d’ordre, qui gestionarà l’avís als tutors i els protocols corresponents en l’àmbit mèdic i social”.

La secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, ha explicat que el protocol es va tancar el passat 3 de juliol i que ha estat enviat als comuns. Ha deixat clar que “l’objectiu és evitar la revictimització i lluitarem perquè les noies siguin valentes i denunciïn els casos de violència de gènere”. En aquest sentit, ha afegit que “la festa major és de tots i s’ha de poder gaudir amb respecte i tolerància”. De cara al futur no ha descartat que els punts lila acabin sent obligatoris.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending