Protecció de Dades descarta dues reclamacions emparant-se en el dret a la informació

L'Agència considera que la inclusió d'imatges o elements personals en una notícia no vulnera la normativa

Comentaris

Una manifestació a Andorra.
Una manifestació a Andorra. ARXIU

L'Agència de Protecció de Dades (APDA) ha tramitat dos expedients relatius a temes vinculats amb el dret a la informació. Va rebre dues queixes sobre si la inclusió de dades personals en una notícia vulnera la normativa de protecció de dades i si també ho és en el cas d'imatges personals. L'entitat ha fet un informe i ha descartat les dues reclamacions.

Pel que fa a la inclusió de dades personals en una notícia, considera que quan es produeix una col·lisió entre la llibertat d'informació i el dret a la intimitat, la primera gaudeix, en general, d'una posició preferent, sempre que es donin una sèrie de garanties, com ara que es tracti d’assumptes públics que siguin d'interès general per les matèries a què es refereixen i la notorietat de les persones que hi intervinguin i que contribueixin a la formació de l'opinió pública (tal com estableix la jurisprudència del Tribunal Constitucional, Sentència - 2002-12- RE).

En el cas aquí analitzat, segons l'APDA, es tractava d’un fet noticiable que tenia interès públic en tractar-se d’adjudicacions de contractes públics. En base a la consideració que la difusió de les dades l’efectuà un mitjà de comunicació (rotatiu) en el marc de la publicació d’una notícia informativa que en la data en que es publicà tenia el interès pel propi objecte de la mateixa, cal entendre que les dades denunciades eren un material per donar suport a un fet noticiable i per tant, s’engloben dins del dret de la informació.

En el segon cas, es va analitzar una reclamació d'una persona que sortia en una foto publicada en un diari en el marc d’una notícia sobre una manifestació feta a la via pública en motiu del dia de la dona. L'Agència conclou que la imatge denunciada era un material per donar suport a un fet noticiable i per tant, s’engloba també dins del dret de la informació.

Etiquetes

Comentaris

Trending