La possibilitat d’una loteria andorrana està a sobre la taula

El CRAJ està pendent de tancar petits detalls dels acords amb l’ONCE i Catalunya per poder distribuir els productes a Andorra l’any vinent

Un cupó de la ONCE
Un cupó de la ONCE

Andorra podria arribar a tenir la seva pròpia loteria. És una idea residual, molt embrionària, però existeix. Així ho afirma el director del Consell Andorrà Regulador del Joc (CRAJ), Xavier Bardina. Malgrat això, hi ha altres temes que s’han de tancar i que, de fet, s’espera que es pugui fer més aviat que tard. A principis del 2023 hauria d’estar enllestit l’acord amb l’ONCE i amb loteries de Catalunya per poder distribuir els productes al Principat.

Ja s’havia comentat amb anterioritat, però sense res concret. En aquesta ocasió, però, Bardina afirma que ja s’ha fet alguna indagació per tal de crear una loteria andorrana. “És una possibilitat que tenim a sobre de la taula”, remarcar el director del CRAJ. El referent hauria de ser ‘La Grossa’ de Catalunya. És a dir, un sorteig puntual que, en cas de funcionar, podria anar ampliant-se al llarg de l’any, “sempre tenint en compte que a baix són uns quants milions de persones i aquí, 80.000”. Malgrat això, Bardina assenyala que actualment hi ha altres prioritats, “fins que no tanquem tots els convenis no volem donar llum verda”.

Aquests convenis són els que permetrien distribuir els productes de l’ONCE i de loteries de Catalunya. Els dos estan, segons Bardina, en una fase força avançada, “a falta d’uns pocs serrells”, i haurien de poder començar a tancar-se a principis de l’any vinent. S’ha esperat fins a tancar l’acord amb la Societat Estatal de Loterias y Apuestas del Estado (SELAE) i poder implementar-lo abans de reprendre les converses, que es van iniciar fa dos anys.

Pel que fa a l’ONCE, s’ha d’acabar de tancar com es podrien vendre exactament els productes. Aquest primer conveni marc hauria d’establir quin seria el distribuïdor principal. Bardina apunta que l’entitat té dues vies, la primera d’elles és tenir persones contractades amb alguna discapacitat, i l’altra, una xarxa comercial. Per tant, es remarcaria quins són els productes que podria tenir Andorra -en principi haurien de ser cupó i rasca-, així com quina fiscalitat s’ha d’atendre. Les intencions, a més, és que al Principat també pugui haver-hi un col·lectiu d’afiliats. “El que tenim clar és el tema social, tots els béns que s’obtinguin seran per a fins socials”, puntualitza Bardina.

Altres mercats, de moment, queden fora de les possibilitats. Una de les opcions més clares, i que es remarca al text legal, és comptar amb França. “Hi havia una presència residual però històrica abans al Pas de la Casa”, apunta Bardina. Malgrat això, el país veí no ha mostrat interès a distribuir els productes a Andorra. Així mateix, altres alternatives, com pugui ser Portugal, queden fora dels objectius del CRAJ.

Comentaris (6)

Trending