L’Institut Guttman presenta Participa, una foto de la implicació social de persones amb discapacitat

La doctora Montserrat Bernabeu, codirectora del centre, explica que l'objectiu del projecte és donar veu al col·lectiu per aplicar polítiques

Comentaris

Una imatge de l'Auditori Rocafort moments abans de la presentació.
Una imatge de l'Auditori Rocafort moments abans de la presentació. B.N.

L'Auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria, ha acollit la presentació del projecte Participa que ha estat qualificat per la ministra d'Afers Socials, Judith Pallarés de "estudi social molt interessant per saber com s'involucren les persones amb discapacitat en la societat". La doctora Montserrat Bernabeu, codirectora de l'Institut Guttman ha dit que l'objectiu del projecte es donar veu al col·lectiu amb una fotografia de la seva participació social.

Aquesta iniciativa, que el Govern desenvolupa juntament amb la Fundació Institut Guttmann, té l’objectiu de conèixer la percepció de les persones amb discapacitat d’Andorra sobre diferents àmbits socials. És a dir, identificar els factors que faciliten i els que dificulten la seva participació.

Tal com ha explicat la ministra, la Fundació Institut Guttmann ha desenvolupat una pàgina web específica en què les persones que hi vulguin participar es poden inscriure per formar part de l’estudi i rebran periòdicament un qüestionari. Està vinculat a diferents dimensions de la quotidianitat com ara l’habitatge, mobilitat, oci, ocupació, relacions interpersonals i accés a serveis. Participa és un estudi projectat inicialment amb una durada de quatre anys.

D’aquesta manera, el resultat de cadascuna de les enquestes permetrà conèixer les barreres que es poden trobar les persones amb discapacitat en àmbits diversos durant el dia a dia. Un fet que ha de permetre identificar les necessitats de les persones amb discapacitat i dissenyar polítiques públiques en base a aquesta evidència, promocionant alhora la participació en la societat de les persones amb discapacitat amb la voluntat de transformar-la per a que pugui esdevenir plenament inclusiva.

El projecte es desenvolupa de manera paral·lela a Espanya

La Fundació Institut Guttmann desenvolupa el projecte Participa també, de manera paral·lela, a Espanya. Per participar en aquests estudi cal ser major d’edat, tenir una discapacitat i residir a Espanya o Andorra. També poden participar-hi persones de suport (assistent personal, traductor vital, familiar, amics, etc) que es registrin i contestin els qüestionaris en nom d’una persona amb discapacitat.

La doctora Bernabeu ha indicat que l'estudi permetrà recollir dades sobre la participació social de les persones amb discapacitat. "Ens permetrà saber quins són els punts que cal millorar i actuar en aquells on s'han de posar recursos per  millorar la interacció social de les persones amb discapacitat". A nivell espanyol ja s'han recollit dades de 1.600 persones que, segons Bernabeu "és un volum prou important". Els resultats se n'aniran publicant periòdicament.

Etiquetes

Comentaris

Trending