El parlament de San Marino aprova la despenalització de l’avortament

Era un dels pocs estats d'Europa, juntament amb Andorra, Malta o el Vaticà, on la interrupció voluntària de l'embaràs encara estava considerat un delicte

Comentaris

Representants de la Unió de Dones de San Marino en una acció reivindicativa.
Representants de la Unió de Dones de San Marino en una acció reivindicativa.

El parlament de San Marino ha aprovat la llei per despenalitzar l'avortament. Era un dels pocs estats d'Europa on la interrupció voluntària de l'embaràs encara era un delicte i tots els intents de despenalitzar-lo havien fracassat fins ara. Els altres estats europeus on l'avortament és il·legal o en qualsevol cas molt restringit són Ciutat del Vaticà, Malta, Andorra, Liechtenstein i Polònia.

La llei s'ha aprovat després d'un referèndum que es va celebrar el setembre passat i que va ser i impulsat per moviments feministes, com la Unió de Dones de San Marino. El referèndum es va fer després de 18 anys d'intents de despenalització de l'interrupció voluntària de l'embaràs: amb una majoria molt àmplia (77,3 per cent) i una participació del 41 per cent. El resultat va obligar el parlament a modificar el codi penal.

La llei es va aprovar amb 32 vots a favor,  set en contra i 10 abstencions i es podrà avortar "sense obligació de motivació" dins de la dotzena setmana de gestació. L'embaràs també es pot interrompre posteriorment, en cas de risc mortal o greu per a la salut de la dona, anomalies del fetus, violació o incest. Abans de l'aprovació d'aquesta llei, a San Marino els articles 153 i 154 del Codi Penal preveien una presó de sis mesos a tres anys per a la dona que avortés, i penes de fins a sis anys per a les que l'ajudaven o realitzaven  l'avortament.

El text legislatiu preveu la  creació de centres d'assessorament en els quals els menors podran accedir a l'anticoncepció d'emergència sense autorització o prescripció dels pares, o la inclusió de programes d'educació sexual a les escoles.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending