La pandèmia porta a definir i delimitar els diferents establiments de restauració i oci nocturn

S'espera que el nou text comporti més modificacions administratives que tècniques, ja que quedaran ben definits els serveis que poden oferir cada modalitat de local

Josep Pujol i Àlex Cucurella en la presentació del reglament que defineix els establiments de restauració i oci nocturn.
Josep Pujol i Àlex Cucurella en la presentació del reglament que defineix els establiments de restauració i oci nocturn.

L'executiu ha promogut un reglament amb les característiques i especificacions dels establiments que ofereixen menjar i begudes i que afecten, en concrets, als establiments de restauració i oci nocturn oberts al públic. Un text que s'ha dut a terme arran de la pandèmia on s'ha evidenciat que la gent no tenia clar quines eren les limitacions de cadascuna de les modalitats.

La pandèmia va deixar palès que, molt sovint, sobretot en el moment de la reobertura, els establiments no sabien identificar les diferències entre la tipologia de serveis que es poden oferir en cada estil de locals pel que fa al menjar i beure i que implica a la restauració i oci nocturn. Sota aquesta premissa, des de l’executiu s’ha desenvolupat un reglament on es defineixen les característiques i especificacions per desenvolupar qualsevol de les activitats comercials d’aquests sectors, establint-ne els requisits, obligacions i prohibicions. Actualment, segons ha informat el director de Registres Jurídics, Àlex Cucurella, hi ha 472 establiments registrats com a restaurants, 187 com a bars i 6 dins de les activitats d'oci nocturn.

En aquest sentit, la principal diferència entre un restaurant i un bar és que el primer disposa d'un servei de menjador i ofereix menjars elaborats mitjançant carta o menú, per consumir-se allà o per endur-se a casa. S'inclou en aquesta primera definició també els snacks, les granges, la restauració ràpida i els bufets lliures. Pel que fa als bars, aquests poden tenir barra i servei de taula, però només poden elaborar menjars freds; els plats calents han de ser no elaborats. Aquí s'hi inclouen també les cafeteries, els salons de te i les tavernes. A més, una altra de les principals diferències entre aquestes dues modalitats serà l'equipament d'un extractor de fum a la cuina; en els primers serà obligatori, mentre que en els segons, per escalfar el menjar haurà d'utilitzar sistemes que no generin fum ni olor. Finalment, si l'establiment ofereix ininterrompudament els dos serveis, es considerarà bar restaurant.

Des del Govern no consideren que tingui una gran afectació aquest reglamen, sinó que "gran part de les modificacions seran administratives que no pas tècniques"

Pel que fa a l’oci nocturn, el reglament defineix quatre categories: discoteques, pubs, sala de festes i sales de ball. En les dues primeres, s’escolta música i hi ha servei de begudes, però en les discoteques hi ha pista de ball, mentre que en els pubs no. Per la seva banda, a les sales de festes, s’ofereixen actuacions musicals, teatrals i hi pot haver música ambiental per ballar, i que disposa d’escenari, pistes de ball, vestidors, espai per als espectadors i servei de begudes. Finalment, les sales de ball tenen un espai per ballar, poden disposar d’escenari per l’orquestra, una o més sales de ball, vestidors i servei de begudes. En tots els casos, els establiments hauran d’ajustar-se a la normativa de seguretat contra incendis i tenir l’aïllament necessari per complir amb els valors de contaminació acústica.

Tot i que disposaran d’un any per a adaptar-se, fins al 4 de maig del 2023, el director d'Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, ha assegurat que “gran part de les modificacions seran administratives que no pas tècniques”. En aquest sentit, ha indicat que des de Govern ja es feia la distinció: “De portes en dins estava molt clar, però, es veu que cap a fora no. Es tracta de posar sobre el paper aquestes diferenciacions i especificitats de cadascun”. Un fet que, a més, també ha de servir de guia per a futurs locals perquè tinguin clar quina tipologia volen ser.

No s’inclouen en aquesta normativa els establiments que no estiguin oberts al públic general, com podrien ser menjadors escolars o universitaris, de treballadors, entitats, clubs o associacions i modalitats d’allotjament turístic

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending