La pandèmia frena l’arribada d’immigrants i porta molts portuguesos a deixar el país

Durant el 2020 van aterrar al Principat 2.520 persones, la xifra més baixa en anys, i encara bo que la crisi sanitària global també ha fet recular el nombre de sortides, que són més notables a partir dels 50 anys

Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell.
Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

La pandèmia va comportar, l’any passat, que hi hagués una important frenada en el nombre de persones immigrants que normalment arriben al país. De fet, el saldo migratori, que continua sent positiu malgrat tot, és el més baix dels tres darrers anys. Cert és, també, que la crisi sanitària global va fer que marxessin menys persones del Principat del que solia ser habitual. Proporcionalment, però, de ciutadans portuguesos n’han marxat més que en d’altres ocasions.

En xifres absolutes, segons que ha publicat el departament d’Estadística de Govern, un total de 2.520 persones provinents d’altres països van establir-se al Principat durant el 2020. Aquesta xifra és un 25,3% inferior a la de l’any anterior, quan van arribar al país 3.374 persones. Per altra banda, van marxar d’Andorra 2.139 persones, un 5,4% menys que l’any 2019, quan van marxar 2.260 persones.

En dades absolutes, els immigrants espanyols són el primer grup amb 1.122 vingudes. No obstant, l’esmentat nombre queda lluny dels 1.347 immigrants del 2019. Percentualment, més significativa és la reculada d’immigrants portuguesos. Durant el 2020 només en van arribar 181, poc més de la meitat que un any abans (339). A més, es dóna el cas que per primer cop en els darrers tres anys, el saldo migratori de portuguesos és negatiu. En van marxar més que no pas en van arribar, una situació que no es dona ni en espanyols ni en francesos però sí, curiosament, també entre andorrans.

Per característiques demogràfiques, els que més han migrat són homes, del grup denominat d’altres nacionalitats i que engloba tots aquells ciutadans que no són ni andorrans, ni espanyols, ni francesos, ni portuguesos, i amb una edat compresa entre els 20 i els 39 anys. El saldo migratori per trams d’edat és negatiu en les edats més elevades, el que significa que a partir dels 50 anys marxen més persones de les que arriben. O el que és el mateix, al tram final de la vida activa hi ha diversos ciutadans que tornen al seu país d’origen.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending