Pallarés deixa la porta oberta a possibles modificacions futures de la llei d’igualtat

La ministra ha assegurat que el text, pendent d’aprovació per part del Consell General, s’ha tractat des d’unes “polítiques incentives, no pas coercitives”

La ministra d'Afers Socials i Igualtat, Judith Pallarés, a una compareixença.
La ministra d'Afers Socials i Igualtat, Judith Pallarés, a una compareixença. Pilar Candel

Les associacions feministes han lamentat aquest matí que la llei d’igualtat, de la qual ja s’ha presentat el text definitiu, tenia força mancances i incloïa més recomanacions que no pas obligacions. La ministra d’Afers Socials i Igualtat, Judith Pallarés, ha assegurat que es tracta d’un text amb “polítiques incentives, no pas coercitives”. A més, ha deixat la porta oberta, un com implementada la llei, a fer modificacions, en cas que siguin necessàries i, sobretot, a escoltar i tenir en compte les recomanacions i sol·licituds que es fan des de les agrupacions.

Pallarés ha remarcat que, “avui en dia ja no funcionem mai amb textos legislatius absoluts, sinó que, com que la vida és molt dinàmica i molt canviant, doncs les qüestions reglamentàries també s’han d’anar adaptant”. Així, la ministra no ha tancat del tot la possibilitat d’anar reformant una llei que, per les associacions, té mancances importants, però que pel Govern “és un bon text i un avenç”. Caldrà esperar, això sí, a la seva implementació per tal de veure com funciona i si realment aquesta forma d’aplicar certs aspectes realment és efectiva. Actualment, el text es troba a l’espera d’aprovació per part del Consell General, sense data encara per fer-ho. Malgrat això, Pallarés ha afirmat que, un cop estigui votada, “el desenvolupament reglamentari serà una qüestió que es farà ràpidament”.

Pel que fa al caràcter més “tou” del text, aquesta forma que té d’incentivar i recomanar, Pallarés ha afirmat que “evidentment hi ha aplicacions, també hi ha obligacions i procediments per actuar en cas que sigui necessari”. Per tant, la ministra pensa que la llei, primer que res, s’ha d’assentar i veure “com la societat respon”. També hi confia molt en la societat i el sector empresarial, “perquè sabem que hi ha molta predisposició també a participar”.

Mònica Codina llegint el manifest de l'ADA.

Relacionat

Les associacions feministes lamenten les “mancances” de la nova llei d’igualtat

Una figura que s’ha plasmat a la llei i a la qual Pallarés li ha donat molta importància ha estat l’Institut Andorrà de la Dona. “Era una fita que hi havia pendent i que també serà molt positiva”, ha explicat, “amb aquesta institució segurament es podrà fer l’avaluació de la incrementació del text”. Pel que fa a la seva conformació, en la qual el Govern té certa presencia i no s’ha deixat en mans del Consell General, com demanava l’Associació de Dones, s’ha treballat d’acord a com es fa a altres països. “Hem observat que depenien directament d’alguna secretaria d’Estat, dels ministeris, conselleries o directament del Govern, perquè el nodreixen sobretot de pressupost, que és molt necessari”. També ha remarcat que s’ha treballat perquè sigui un ens poc polititzat, “i s’ha millorat dins del text”.

D’altra banda, fent referència als plans d’igualtat que s’hauran de treballar dintre de les empreses de més de 50 persones, Pallarés ha afirmat que “forçarà molt l’obligatorietat per poder trencar i lluitar contra la bretxa salarial”. Així i tot, no ha deixat de costat que hi ha altres aspectes que s’han de treballar i que, des del ministeri, s’han de donar recursos, com és la coeducació “i altres aspectes que marca la llei”.

Comentaris

Trending