L’ordinació de la Vall del Madriu continua pendent d’Escaldes-Engordany

La corporació va rebre el mes d'octubre passat un informe jurídic i des d'aleshores no s'ha pronunciat

Comentaris

La darrera conferència ha anat a càrrec del professor Pierre Torrente.
La darrera conferència ha anat a càrrec del professor Pierre Torrente. COMÚ SANT JULIÀ DE LÒRIA

El cònsol major de Sant Julià de Lòria i President de la Comissió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, Josep Majoral, ha dit que continuen pendents del comú d'Escaldes-Engordany per tirar endavant l'ordinació de la zona. La parròquia hi té el 80% del seu territori. L'ordinació ja ha estat aprovada per la resta de comuns que són Sant Julià de Lòria, Encamp i Andorra la Vella.

Des d'un inici, el redactat de l'ordinació reguladora de la vall generava dubtes al comú d'Escaldes-Engordany. Arran d'això, la corporació va encarregar un informe jurídic sobre el text que ha generat encara més interrogants després de la seva finalització el mes d'octubre. El comú no ha canviat en cap moment els seus plantejaments i ha recordat que el seu posicionament dn relació amb l'accés rodat a la vall sempre ha estat i segueix sent la prohibició.

L'esmentat informe jurídic sobre l'ordinació conclou que es donen més funcions a la comissió gestora que les que li corresponen, i que cal adaptar el seu rol a la Llei del patrimoni cultural, al decret de declaració de la Vall del Madriu-Perafita-Claror patrimoni mundial com a bé immoble d'interès cultural en la classificació de paisatge cultural, i al mateix Pla de gestió (que és el text pel qual es va crear aquesta comissió).

Majoral ha fet esment a l'ordinació abans de l'inici de la darrera sessió del cicle de conferències sobre la vall. El cònsol ha efectuat una valoració molt positiva així com Susanna Simon, directora del Pla de gestió. "La rebuda del públic ha estat molt bona", ha afirmat Majoral.  “Penso que és un primer pas perquè la gent conegui la vall i cap a on es vol anar”, ha explicat. El mandatari lauredià ha indicat també que “la voluntat dels comuns implicats al territori és donar-lo a conèixer a través de tota mena d’activitats”. Per la seva banda, Susanna Simon ha comentat que “el cicle es pot repetir l’any vinent”.

Pel que fa a aquest any, Simon ha precisat que es complementarà “amb sortides quan faci més bon temps perquè la gent visualitzi in situ el què s’ha explicat en cada xerrada”. Per tal de tancar les activitats, es durà a terme una sortida guiada que coincidirà amb el Dia de la vall del Madriu, que se celebrarà el dissabte més proper a l’1 de juliol.

El cicle es va obrir el 9 de març amb una conferència sobre “L'impacte de les obres de FHASA en el paisatge cultural de la vall del Madriu”, a càrrec de la directora de Transport de FEDA, Laura Bonet, i la guia del Museu de l'Electricitat, Kàtia Vilana. Va continuar una setmana més tarda amb “La siderúrgia a la vall del Madriu-Perafita-Claror”, a càrrec d'Oliver Codina. La tercera de les cites, totes elles celebrades al saló de plens de Casa Comuna, portava el nom “Orris i ramaderia” i va anar a càrrec de David Mas.

Comentaris

Trending