L'ocupació i la sosteniblitat, principals preocupacions dels joves del Pirineu

El Primer Foro Transpirenaico de la Juventud, amb participació andorrana, proposa la incorporació d'intercanvis laborals, la creació d'un parc pirinenc transfronterer o l'aposta definitiva per l’eco turisme

Una de les ponències de la jornada.
Una de les ponències de la jornada. FTP

En el marc del primer Foro Transpirenaico de la Juventud, la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) ha reunit aquest dissabte a més de 60 joves dels set territoris fronterers al costat d'una dotzena de càrrecs públics i representants polítics, amb l'objectiu de fer-los partícips de quins són els seus principals problemes i necessitats com a joventut pirinenca.

Catalunya, que actualment ostenta la presidència de la CTP amb el propòsit de situar els Pirineus en el mapa d'Europa de les polítiques de muntanya i de la cooperació transfronterera, donava la benvinguda interpel·lant a la joventut pirinenca perquè alci la seva veu "Sou vosaltres, la joventut europea, el motor de la integració i de l'avantguarda de la ciutadania. Us demano que us atreviu, que presenteu les vostres idees i desitjos per a construir una Europa més verda, més connectada, més justa socialment i més feminista" ha dit Victòria Alsina, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya.

Procedents de Nouvelle-Aquitaine i Occitanie a França; Euskadi, Navarra, Aragó i Catalunya a Espanya i del Principat d'Andorra, aquesta representació de la joventut pirinenca ha exposat aquells problemes del seu dia a dia que més els preocupen i com creuen que podrien solucionar-se. La Comissió de Treball i emancipació ha declarat l'existència d'un problema de base en plantejar una economia centralitzada que repercuteix directament en l'oferta d'ocupació i la d'habitatge i ha instat la classe política a implantar noves mesures com els intercanvis laborals.

En aquest sentit, Adrián Gimeno, Director de l'Institut Aragonès de la Joventut ha assenyalat l'encert dels joves i ha sostingut que lligar els temes de despoblació, habitatge i ocupació és vital per al Govern d'Aragó perquè només així trobarem una solució.” Per part seva, Àlex Sastre i Prieto, Director de Joventut de la Generalitat de Catalunya ha respost que “la descentralització de les institucions s'està duent a terme ja a Catalunya per a donar els serveis i que la gent no hagi d'anar a Barcelona. L'arribada de la fibra òptica a totes parts és vital per a evitar la despoblació rural”.

Es posa sobre la taula l'existència de racisme institucional,  i el conflicte amb el sistema binari femení-masculí

D'altra banda, la Comissió de Feminisme, racisme, drets LGTBIQ+ i altres qüestions socials va posar sobre la taula l'existència de racisme institucional, el conflicte amb el sistema binari femení-masculí, el llenguatge inclusiu i la desigualtat en els alts càrrecs. “Navarra ja inclou i enfoca el feminisme des de l'educació. Sabem que a vegades hi ha racisme institucional i hem de canviar-ho.” afirmava Carlos Amatriain Bust, Director de l'Institut Navarrès de la Joventut.

La Comissió de Cultura, llengües i identitat i la de Turisme i mobilitat va advertir un problema de comunicació i falta d'informació sobre l'oferta cultural dels diferents territoris. “A Nouvelle-Aquitaine organitzem un festival de joves i reflexionarem per a veure com podem fer que siguin presents joves d'altres territoris.” ha afirmat Cécile Béns, Responsable de participació i ciutadania en la Région Nouvelle-Aquitaine. Així mateix, la comissió apostava també per les llengües regionals com a motor i eina per a connectar-los “Només mitjançant el diàleg podem comunicar-nos” mantenien els joves. En aquesta línia, Agurtzane Llano Quadrat, Directora de Joventut del Govern Basc afirmava “que és molt important valorar-les perquè permeten entendre els valors i la manera de viure d'un poble. És fonamental treure la llengua del debat polític”.

Els joves han posat l'accent en la necessitat de tenir en compte els territoris de muntanya

Finalment, li ha tocat el torn a la sostenibilitat, moment en el qual els joves han posat l'accent en la necessitat de tenir en compte els territoris de muntanya a l'hora de dur a terme polítiques energètiques i no han dubtat a demandar la correcta gestió dels terrenys forestals i les espècies autòctones, així com infraestructures que permetin un transport sostenible i la recollida diferenciada de residus porta a porta. Jordi Olivé Cadena, Director   del departament d'Infància, Adolescència i Joventut del ministeri d'Afers Socials del Govern  anunciava: Estem apostant per l’eco turisme, les vies verdes per a atreure un turisme sostenible. També hem tret un carnet amb tarifa plana per al col·lectiu infantil i juvenil. Igualment apostem pel reciclatge.”

 

Comentaris (1)

Trending