Els nous euros andorrans estaran dedicats a Carlemany i a l’acord monetari amb la Unió Europea

L'emissió de monedes commemoratives i de col·lecció tindrà un tiratge de 70.000 unitats segons ha detallat el ministre de Finances, Eric Jover

Les noves monedes d'euro.
Les noves monedes d'euro.

El ministre de Finances , Eric Jover, ha presentat aquest dimecres una nova emissió de monedes commemoratives i de col·lecció. Segons ha informat, es tracta d’una banda de dues monedes commemoratives de dos euros: l’una fa referència als 10 anys de l’entrada en vigor de l’Acord monetari entre Andorra i la Unió Europea i se’n farà un tiratge de 70.000 unitats. L’altra moneda de dos euros té un gravat dedicat a la llegenda de Carlemany i tindrà un tiratge de 70.000 unitats.

A banda, el titular de Finances ha exposat que també s’encunyaran dues monedes de col·lecció amb un valor facial de 1,25 euros i amb gravats d’un esquirol o de l'església de Sant Joan de Caselles. En aquest cas, el material utilitzat és coure-níquel i amb un tiratge de 3.000 sèries. S’hi afegeixen les 10.500 unitats de presentacions que inclouen els vuit valors facials.

Cal recordar que, segons l’acord monetari tancat l’any 2011 entre Andorra i l’organisme comunitari, el Govern pot encunyar anualment euros per un valor proper a 2,5 milions. D’aquestes monedes, almenys el 80% s’han de posar en circulació pel seu valor nominal. L’altre 20% es pot destinar a material per a col·leccionistes que, per tant, es poden vendre a un preu superior.

Es tracta, per tant, d’una font d’ingressos per a l’Estat. Bon exemple és el fet que, durant el 2020, el Govern va aconseguir fins a 3,5 milions d’euros per aquest concepte, xifra superior a la del 2019. Llavors, la venda d’aquestes monedes de col·lecció va suposar per a l’executiu 3,22 milions.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending