Mor Josep Casal ‘Gabatxó’, exministre, excònsol de Canillo i exconseller general

Tenia 71 anys i fins el 2022 havia sigut membre del consell d'administració de l'Autoritat Finançera Andorrana (AFA)

Comentaris

Josep Casal, a la dreta, durant un acte al Consell General.
Josep Casal, a la dreta, durant un acte al Consell General. ALTAVEU

Josep 'Pepito' Casal Casal de cal Gabatxó de Ransol -de la Ribera, que diuen encara alguns canillencs-, ha mort als 71 anys. Ha ocupat els càrrecs de conseller i de cònsol al comú de Canillo, de ministre de Serveis Públics i de Finances i membre del consell d'administració de l'Institut Nacional de Finances després Autoritat Financera Andorrana (AFA). També va ser conseller general.

Josep Casal és el pare de l'actual cònsol menor de Canillo, Marc Casal. Va néixer el 9 de gener de 1952 i es va casar el 2 de maig de 1974 amb Dolors Tomàs. Una de les seves aficions era la ràdio i era l'oficial d'enllaç de la International Amateur Radio Union (IARU). Fundador de la Unió de Radioaficionats d'Andorra (URA) va impulsar l'entrada de l'associació a la unió internacional, com ha recordat el també radioaficionat, Joan Saurí.

Casal va formar part del consell d'administració de l'actual AFA fins el 10 de març de l'any passat quan el Consell General va aprovar el nomenament de Maanan Aouraghe i de Josep Capella com a nous membres de l'ens. Amb Casal tambe va deixar el seu càrrec Francesc Areny.

En l'àmbit social, va contribuir a recuperar la tradició dels Encants a Canillo quan va ser president de la Unió Pro-Turisme, i al comú. Va ser ministre (conseller) de Finances del govern encapçalat per Òscar Ribas Reig del 7 de maig de 1992 al 31 de desembre de 1993. L'1 de febrer de 1994 va ser nomenat ministre de Finances, càrrec que va ocupar fins el mes de novembre d'aquell mateix any. El cap de Govern era també Òscar Ribas i en aquell executiu hi havia també la canillenca Rosa Maria Mandicó Alcobé com a ministra d'Educació, Joventut i Esports.

La sala de vetlles es farà aquest diumenge a la tarda de quatre a vuit a Canillo i el funeral serà demà dilluns a les 11 del matí a l'església de Sant Serni.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending