Mor als 97 anys Quima Calvó, impulsora del vot femení

L’andorrana també va destacar en la seva faceta de cuinera al seu restaurant de Santa Coloma

Quima Calvó durant el documental de les Falles impulsat pel Govern.
Quima Calvó durant el documental de les Falles impulsat pel Govern.

Aquest dissabte va morir, als 97 anys, Joaquima Calvó. Ha estat una figura reconeguda a tot el país per destacar en diversos aspectes al llarg de la seva vida. Entre ells, per ser una de les impulsores del vot femení, a mitjans dels anys 60. També ha estat una de les restauradores més cèlebres del país, gràcies al restaurant que va fundar i regentar conjuntament amb el seu marit a Santa Coloma.

Quima Calvó va formar part del grup de dones, d’unes 15, que va aconseguir votar per primer cop a Andorra. Va ser ella mateixa qui va impulsar les primeres signatures per poder fer-ho, després d’haver tingut problemes al comú per poder tirar endavant el seu negoci. L’andorrana era ella, però li van demanar l’autorització del seu marit, que era francès. Tot allò, als volts dels anys 60.

També ha estat una figura destacada al món de la restauració. Després de diversos anys vivint a França i treballant de tot allò que va poder, va aconseguir obrir el seu restaurant ‘Ca la Quima’. L’establiment, situat a Santa Coloma, es va convertir en una referència als inicis del turisme gastronòmic del país, i va rebre personalitats il·lustres. Durant 30 anys, va ser un dels restaurants més importants d’Andorra.

Aquest diumenge se celebrarà la missa funeral per donar-li l’últim adéu a la Quima Calvó. La litúrgia tindrà lloc a les 15:00 h a l’església de Santa Coloma.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending