Millors salaris, digitalització total i adaptació del marc legislatiu, els reptes de futur d’RTVA

Al pressupost presentat per al 2023 s’ha inclòs un augment significatiu que es destinarà a la despesa de personal per poder augmentar els sous i acabar amb la incertesa actual

Sala de realització de RTVA.
Sala de realització de RTVA. ARXIU

Després de gairebé onze anys al capdavant de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA), el director general, Xavier Mujal, plega el pròxim 31 de desembre. Abans de fer-ho, però, ha fet una fotografia de l’estat actual de l’empresa i, sobretot, ha marcat les línies a seguir per al seu substitut o substituta, del qual encara no es té nom concret. Els principals reptes que s’han d’aconseguir, segons Mujal, es poden resumir entre un augment dels salaris - que s’hauria d’aconseguir amb el pressupost presentat per al 2023 -, una digitalització absoluta del producte i l’adaptació del marc legislatiu a les necessitats actuals.

Mujal s’ha remuntat fins al 2012 per tal de poder fer un repàs per totes les accions que s’han dut a terme a RTVA i, sobretot, per mostrar una fotografia de com es trobava en aquell moment l’empresa, i com ha canviat la situació actualment. Però, sobretot, la compareixença ha servit per establir i determinar quins són els reptes que haurà de superar el seu substitut, tot i que ha remarcat encaridament que “ho tindrà més fàcil del que ho vaig tenir jo”. Assegura que RTVA està sanejada, “pacificada” i també “totalment preparada per continuar treballant”. Malgrat això, hi ha certs problemes que s’han d’enfrontar i que poden arribar a ser força complicats.

D’una banda, cal dotar a RTVA d’una seguretat pel que fa als recursos humans dels quals disposa que, actualment, es veu molt perjudicada. Concretament, i segons ha assenyalat Mujal, “cap treballador cobra un sou estratosfèric”. De fet, ha remarcat que els darrers temps s’ha donat una situació que ha titllat d’inusual, que és el fet que ell mateix sigui que més cobra de l’empresa. Els salaris baixos posen en la corda fluixa una massa salarial que amb els anys ha anat disminuint i que la Covid-19 també ha malmès en certa manera. Actualment, RTVA compta amb, aproximadament, 90 treballadors.

Xavier Mujal durant la seva compareixença

Relacionat

Dubtes sobre la continuïtat d’RTVA a les actuals instal·lacions en acabar el contracte de lloguer

Per tant, un dels objectius que ha plantejat Mujal és aconseguir assegurar els empleats que es tenen actualment. I un dels moviments que ho pot fer és l’augment de sous. De fet, al pressupost presentat per al 2023 es preveu un augment de les despeses de personal, que ascendeix fins als 3,2 milions d’euros, i que Mujal espera que s’aprovi sense cap esmena. S’inclou, per suposat, una millora de la situació dels treballadors, que ha remarcat que hauria de caldre perquè “la incertesa pel que fa als recursos humans sigui menor de la que tenim ara”. A més, no es tracta únicament de mantenir, sinó també de poder captar talent, fita que actualment s’està complicant, i molt. El director general ho ha exemplificat amb l’arribada de dues noves contractacions aquesta mateixa setmana que s’han hagut de cancel·lar perquè les persones no s’han pogut establir al país.

Seguint la línia dels reptes, Mujal ha remarcat l’adaptació del marc legislatiu. RTVA actualment es regeix per una llei, segons ha explicat, de l’any 2000 que, com és lògic, no preveu gairebé cap de les situacions i necessitats actuals. El context ha canviat, i molt. A més, Mujal ha assenyalat que és cabdal per poder tancar l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, que reclamarà una llei de l’audiovisual. En aquest sentit, ha indicat que tenir aquest marc servirà no únicament per regular RTVA, sinó qualsevol producte d’aquestes característiques que es faci a Andorra.

Mujal ha demanat “que es defineixi ja on estem situats, perquè la gestió de l’empresa per dret privat, però després, per segons quines qüestions, haver d’aplicar el dret públic afecta directament a la gestió”

En aquest sentit, l’encara director general ha atacat l’ambigüitat actual que existeix pel que fa al caràcter legal d’RTVA. Concretament, al fet que es tracti “d’una entitat pública que es regeix pel dret privat”. Aquest doble vessant ha assenyalat que perjudica a tots els nivells a l’empresa, que ha de seguir certs protocols que no s’adapten a les seves funcions. Per tant, l’aposta de Mujal és que sigui una empresa pública, tenint en compte les seves funcions. En tot cas, ha demanat “que es defineixi ja on estem situats, perquè la gestió de l’empresa per dret privat, però després, per segons quines qüestions, haver d’aplicar el dret públic afecta directament a la gestió”.

Per últim, la darrera línia d’actuació, però no per això menys important, és la digitalització. Es tracta d’un procés feixuc, que pot arribar a tenir un pressupost elevat – Mujal ha assenyalat que fa deu anys es va estimar en dos milions – però essencial per al futur d’RTVA. Cal fer un primer anàlisi, “del que es vol, on s’està, quines són les capacitats que es té i saber com s’ha de fer, quines eines calen i com s’ha d’invertir i, posteriorment, la formació de personal”. Aquesta tasca ha assegurat que “no es fa en un any, però en el proper mandat del proper Govern, en els quatre anys vinents, es pot fer perfectament i de fet, només que es pugui, s’ha de fer”.

Ha assenyalat que calen tres pilars fonamentals per poder dur a terme una digitalització com cal. En primer lloc, abastir-se d’una nova OTT (sigles en anglès d’’over-the-top’), que faria modificar la forma de transmissió del producte d’RTVA. Així mateix, també s’hauria d’actualitzar la web, que actualment té sis anys, i adaptar-la a les necessitats que s’han anat creant. Per últim, la creació d’una nova aplicació, que permeti poder accedir als continguts de forma ràpida i senzilla, com es pot fer amb les plataformes audiovisuals.

 

Comentaris (3)

Trending