Mig miler de persones reclamen per l’eix comercial “un present i un futur dignes”

La manifestació impulsada per tots els sindicats del país en motiu de l’1 de Maig compleix les expectatives ‘reals’ de mobilització

La capçalera de la manifestació de l'1 de maig per l'avinguda Carlemany.
La capçalera de la manifestació de l'1 de maig per l'avinguda Carlemany. Toni Solanelles

Mig miler de persones, aproximadament, s’han manifestat aquest matí pel principal eix comercial del país – Carlemany i Meritxell – reclamant “un present i futur dignes”. Ha acabat a la plaça del Consell General, on s’ha llegit el manifest i s’han pogut escoltar més proclames per part dels assistents. La manifestació, impulsada per tots els sindicats del país amb motiu de l’1 de Maig ha complert amb les expectatives que s’havien plantejat des de l’organització. De fet, ha estat “sense precedents”, tenint en compte que ha estat composta en la totalitat, per ciutadans andorrans.

La marxa ha arrencat des de la plaça Coprínceps a 3/4 de 12 del migdia amb uns tres-cents participants, i a mesura que ha anat transitant s’hi ha anat afegint més persones. Un dispositiu de policia i d’agents de circulació de les dues parròquies per on ha transcorregut la mobilització ha facilitat el pas dels manifestants. S’han onejat banderes, alguns cartells, tres pancartes i crits i xiulades. “Prou especulació”, “volem sous dignes”, “no als 67” o “el carrer sempre serà nostre” han estat alguns dels brams que més s’han deixat sentir.

“No pot ser que els nostres avis hagin de marxar d’aquest país, perquè amb 650 euros de pensió no puguin arribar a pagar ni el pàrquing del pis”

En arribar a la plaça del Consell General s’ha portat a terme la lectura del manifest, tal com estava previst. Allà, s’ha posat de relleu com de complicat està l’accés a l’habitatge i d’altres productes de necessitat notable alhora que els salaris cada vegada es veuen més empetitits, deixant així desprotegida la classe treballadora del país. El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha remarcat que “hi ha un descontentament general de tota la població a aquest nivell”. Sobretot, també s’ha posat de manifest les complicacions amb les quals es troben els padrins i padrines un cop s’han de jubilar. “No pot ser que els nostres avis hagin de marxar d’aquest país, perquè amb 650 euros de pensió no puguin arribar a pagar ni el pàrquing del pis”.

El manifest s’ha llegit entre representants dels sindicats, com és el d’Ensenyament (SEP), dels joves i, també, dels jubilats. L’última part, aquella que ha clamat per la mobilització i l’inconformisme per mesures que “es fan sense preguntar-nos” s’ha llegit en català, portuguès, castellà i francès. S’ha aprofitat per donar les gràcies als representants polítics que han acudit, com la gran majoria del Partit Socialdemòcrata, tant a nivell general com parroquial, SDP i, també, Andorra Endavant, la nova formació liderada per Carine Montaner. Així i tot, Ubach ha notat la falta d’altres, com pugui ser Terceravia “que també estan al consell”. Però, sobretot, s’ha fet un clam continu al cap de Govern, Xavier Espot, a qui Ubach ha instat a “que prengui nota del descontentament que hi ha avui en dia en aquest país, pel qual nosaltres estem disposats a lluitar per revertir-lo”. En aquest sentit, ha assenyalat que “per fer-ho és necessari prendre decisions que, de vegades, són dures”.

La manifestació, per tant, s’ha considerat un èxit gairebé absolut, “un èxit de la ciutadania, que ha dit prou en una situació que és insostenible, i el Govern ha de prendre nota del que hi ha hagut avui”. Fins i tot, a l’eix comercial, s’han pogut veure treballadors que han sortit de les seves botigues per poder donar suport a un moviment del qual no han pogut participar, però sí recolzar. Així, des de dintre, s’ha clamat que “això també és per vosaltres”. Amb tot, Ubach ha remarcat que “o fem d’altres tipus de mobilitzacions, o emigrem”. Així, El secretari general de l’USdA ha fet referència al fet que es té la mà estesa per al Consell General i també per a la Patronal, “busquem solucions, no volem confrontació, sinó solucions que siguin efectives”.

En aquest sentit, Ubach ha recordat que es faran reunions de poble per tal de traslladar a la ciutadania quin és el projecte que es porta en marxa des dels sindicats, i del qual poden formar part. “No podem continuar en un país on s’estiguin venent pisos per un milió d’euros amb salaris de 1.300”, ha remarcat. Així mateix, també ha indicat que “ens hem de jubilar dos anys després, hem de mirar què és el que fa falta per poder jubilar-se dignament als 65”. En aquest al·legat, a més, també s’ha fet referència a la pujada d’impostos, “si ho hem de fer, plantegem-nos quins són els que podem tocar, els que tenen menys impacte a la ciutadania”.

“Que Andorra sigui un país per tothom, que sigui un país digne on la gent pugui viure i no solament treballar”

El que més s’ha reclamat, i que ha estat motiu i crit al llarg de tota la manifestació ha estat “que Andorra sigui un país per tothom, que sigui un país digne on la gent pugui viure i no solament treballar”. En aquest sentit, Ubach ha remarcat que “es vol fer un Mònaco, on només podran viure les grans fortunes i a la classe obrera i la classe mitjana haurà d’emigrar cap a Coll de Nargó en avall”.

Durant la lectura del manifest, a més, també han tingut presència altres associacions com Stop Violències, que ha llegit un petit manifest per reclamar la situació precària que viuen les dones actualment al país. Segons s’ha indicat, existeix una “feminització de la pobresa”, ja que les dones són, segons estudis del mateix Govern, les més pobres en tots els sentits. Així mateix, també són les jubilades les que es troben amb més problemes per poder subsistir actualment. El clam final ha estat “visca la lluita social, i visca la lluita feminista”.

 

 

Comentaris (17)

Trending