Menys residents portuguesos i una població més envellida

Aquest setembre la parròquia de la Massana ha vist frenat el seu progressiu creixement, sostingut des de fa mesos

Gent pels carrers del Principat.
Gent pels carrers del Principat. Toni Solanelles

El nombre de residents portuguesos, encara que en comptagotes, continua en caiguda lliure. Alhora, les dades demogràfiques del mes de setembre evidencien que la població andorrana, la que viu al Principat, està cada vegada més envellida. Amb tot, les xifres són força estables i el creixement d’habitants, fomentat sobretot en l’arribada de nous ciutadans espanyols, manté un equilibri força notable.

La comunitat portuguesa, això sí, fa mesos que va a la baixa. Ja abans de l’esclat de la pandèmia s’havia notat aquest efecte. Però amb l’arribada de la crisi sanitària aquesta situació es va encara accentuar. El 30 de setembre, oficialment hi havia al Principat 8.778 residents portuguesos, un 1,3% menys que fa un any i un 0,1% menys que el mes anterior. És a dir, una pèrdua de vuit persones. Tant en xifres absolutes com relatives és poca cosa, si es vol dir així. El que compta és la tendència.

Per contra, tant el nombre de persones de nacionalitat andorrana, espanyola i francesa van a l’alça. Certament, a banda del creixement natural, els nacionals del país poden anar en increment per naturalització de residents originàriament procedents d’altres estats veïns. Les dades totals publicades aquest dilluns pel departament d’Estadística estableix en 80.836 els residents al país, dels quals el 48% (38.789) són andorrans i, la resta, d’altres nacionalitats, destacant els 20.009 espanyols.

El 72,4% de la població es concentra en el tram d’entre 15 i 64 anys i la població menor de 15 anys representa el 12,6%, mentre que la població més gran de 64 anys suposa el 15,0% restant

Altres elements que poden ressaltar-se de les dades poblacionals del mes de setembre és una frenada en el creixement de residents a la Massana. Aquesta és una de les parròquies que ha experimentat un augment de població més important els darrers temps. El setembre va lleugerament recular, contràriament al que passa amb la resta de parròquies. Escaldes continua plenament estable i l’increment poblacional de la resta de parròquies en cap cas arriba a l’1% el darrer mes.

Una altra circumstància que cal ressaltar és que en el darrer any ha anat perdent pes la franja poblacional de menys de 15 anys en el conjunt de la ciutadania del país. Això indica que progressivament la població del Principat es va envellint. No són moviments gaire accentuats, però sí que amb el pas dels anys poden anar tenint impacte en aspectes, per exemple, com el de les pensions de jubilació de la CASS.

El 72,4% de la població es concentra en el tram d’entre 15 i 64 anys i la població menor de 15 anys representa el 12,6%, mentre que la població més gran de 64 anys suposa el 15,0% restant. Pel que fa a la població registrada en els censos comunals a 30 de setembre del 2022 (85.965 persones), hi ha un increment del +2,2% respecte a la població registrada del mateix mes del 2021 (84.090 persones).

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending