La majoria defensa amb un informe d’un expert en dret constitucional separar matrimoni i casament

El treball d’un catedràtic en aquesta matèria, que ja es va fer servir a l’hora d’elaborar la Llei de la persona i la família, és el principal argument de les al·legacions del Consell General davant el recurs presentat pels socialdemòcrates al TC

Anells de matrimoni.
Anells de matrimoni. Arxiu

La majoria parlamentària que va impulsar la Llei de Persona i Família considera que la decisió de diferenciar entre matrimoni canònic i casament civil no suposa cap vulneració de drets. I així ho ha defensat davant el Tribunal Constitucional, que analitza el recurs presentat pel Partit Socialdemòcrata contra aquesta distinció. El principal argument aportat en les seves al·legacions és un informe elaborat per un catedràtic de dret constitucional, el mateix que ja es va emprar a l’hora d’elaborar el text. En les pròximes setmanes s’hauria de conèixer quin és el veredicte de l’alt òrgan judicial.

La llei, cal recordar, es va aprovar amb una àmplia unanimitat. Només un punt va generar desavinences entre la majoria i el grup socialdemòcrata: el fet que s’optés per limitar la denominació de matrimoni (canònic) a aquelles parelles que hagin passat per l’Església. La resta, sigui entre home i dona sigui entre persones del mateix sexe, es considerarien “casament”. Això sí, amb els mateixos drets.

Seu del Tribunal Constitucional.

Relacionat

El Constitucional estudiarà si és discriminatori diferenciar entre casament i matrimoni

El nom, però, no feia el pes al PS. Per això, a l’hora de votar la llei, van optar per no donar suport als articles on s’establia aquesta diferenciació. I, posteriorment, es va presentar un recurs d’inconstitucionalitat. Així doncs, el TC seria qui s’hagués de pronunciar sobre si donar noms diferents als enllaços en funció de si es feien per la via canònica o per la civil podia suposar una vulneració de drets.

Com és preceptiu, el TC va demanar al·legacions tant a la fiscalia com al Consell General. I aquestes fa dies que s’han presentat. Segons ha pogut saber Altaveu, el principal argument que des de la cambra parlamentària -i indirectament la majoria- s’ha posat sobre la taula és un informe jurídic elaborat per un catedràtic de dret constitucional.

Aquest, de fet, és el mateix treball que ja tenien els grups que donen suport a Govern -Demòcrates, Independents (Liberal en el moment de l’entrada a tràmit de la llei) i Ciutadans Compromesos- per validar si la decisió de donar dos noms diferents a la mateixa cosa podria grinyolar o no amb la Carta Magna. Fonts dels grups no han amagat mai que aquesta posició es va adoptar per evitar possibles conflictes amb el Copríncep Episcopal, tota volta que el text el que feia era consolidar les unions de parelles del mateix sexe a les quals, cal recordar, l’Església s’oposa. Tot i això, cal recordar que Joan Enric Vives no va acabar signant la llei un cop aprovada. Només hi ha la rúbrica del Copríncep francès, Emmanuel Macron.

Vela i Salazar, durant la roda de premsa.

Relacionat

El PS veu discriminació per motius religiosos en la distinció entre matrimoni i casament

Aquest informe, doncs, avalava la separació de noms: matrimoni canònic per un costat i casament civil per l’altre. I, ara, és el que s’ha posat davant el TC en defensa dels articles impugnats per part del PS.

El Tribunal fa dies ja que analitza la qüestió. Ho fa amb les al·legacions socialdemòcrates per una banda i les del Consell per l’altra. També, les de fiscalia. S’espera que la sentència es doni a conèixer en les pròximes setmanes.

Comentaris (3)

Trending