L'esperança de vida a Andorra és de 83,4 anys

La xifra és superior a la del conjunt d'Europa i augmenta més en les dones que en els homes

Gent passejant per l'eix comercial.
Gent passejant per l'eix comercial. T. S.

La mitjana d'esperança de vida dels nascuts entre el 2016 i el 2020 a Andorra se situa en els 83,4 anys, amb 80,7 anys pels homes i 86 anys per les dones, segons l'estudi publicat aquest dijous pel departament d'Estadística del Govern. En el mateix període de cinc anys (2016-2020), l'esperança de vida mitjana als 65 anys és de 21,1 anys, amb 19 anys pels homes i 22,9 per les dones. A les dades, a més, es visualitza clarament la incidència de la pandèmia malgrat que ha colpejat més les persones de més edat

L'esperança de vida correspon a la mitjana d'anys que encara resten per viure per a una persona que ha assolit una edat exacta, i en el cas de l'esperança de vida en néixer, representa la durada de la vida mitjana d'una generació fictícia sotmesa a les condicions de mortalitat del període. D'aquesta manera, en el mateix període de cinc anys, entre el 2016 i el 2020, l'esperança de vida mitjana als 65 anys és de 21,1 anys, amb 19 anys pels homes i 22,9 per les dones.

Per la casuística d'Andorra, els resultats anuals poden distorsionar la seva interpretació a conseqüència de l'aleatorietat de les defuncions pròpia de poblacions de mida petita, per tant, i malgrat obtenir l'esperança de vida anual, es recomana utilitzar la mitjana dels darrers cinc anys com a indicador. Una altra dada a tenir en compte i que pot  condicionar els resultats és que hi ha gent que, en acabar la seva vida laboral al país, marxen al seu d'origen i no es donen de baixa. 

En els països desenvolupats l'esperança de vida en néixer va augmentar ràpidament durant el segle passat a causa d'una sèrie de factors, com ara la reducció de la mortalitat infantil, l'augment del nivell de vida, la millora dels estils de vida i una millor educació, així com els avenços en salut i medicina.  En comparació amb els països de l'entorn, l'esperança de vida mitjana en néixer l'any 2019 per Espanya era de 84 anys anys, per França de 83 anys i per Portugal de 81,9 anys. Pel que fa al conjunt de la Unió Europea (UE), aquesta es trobava als 81,3 anys. Així, i segons les dades del departament d'Estadística, la mitjana d'Andorra supera l'europea.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending