La jornada de vaga és seguida per 51 professors al Lycée i 71 al primari i afecta 1.700 alumnes

El percentatge és d'un 75% i d'un 50% respectivament segons les xifres que han estat lliurades a la delegació d'ensenyament francès

Comentaris

Pancarta a l'entrada del Lycée Comte de Foix en una anterior jornada de vaga.
Pancarta a l'entrada del Lycée Comte de Foix en una anterior jornada de vaga. BRU NOYA

La jornada de mobilització dels docents francesos ha començat amb 48 dels 137 que formen la plantilla del Lycée Comte de Foix en vaga. No s'inclouen la quinzena que depenen del ministeri d'Educació i Ensenyament Superior que imparteixen català i institucions andorranes. Estan tancades cinc escoles d'educació primària i la xifra d'alumnes afectats, en global, és de 1.700.

 

 

A dos quarts de dotze, dels 76 professors que tenien classe al Lycée no havien comparegut 51 (un 75%). Al primària fan vaga 71 de 143 (50%). Els docents del Lycée s'han concentrat a les nou del matí a les portes del centre educatiu. En aquell moment eren una trentena els professors que no havien anat a classe a l'inici de la jornada lectiva de dos quarts de nou. Posteriorment aquest número ha anat en augment i a les deu ja eren 48.

Christophe Noguer, representant del personal de primera ensenyança, ha explicat que un dels principals motius de la reivindicació és el fet que la reforma de les pensions obliga a treballar durant 43 anys. "Quan has acabat els estudis i has passat els concursos pots acabar amb 70 anys o més i has d'estar sovint davant de classes amb 30 o més alumnes". Noguer troba contradictori que mentre hi ha dificultats per trobar professors hi hagi més dificultats per exercir la professió. Després de la concentració a les portes del Lycée, els docents han entrat a l'escola per celebrar una assemblea.

El delegat de l'ensenyament francès a Andorra, Denis Derkele ha informat que la vaga afectava 700 del 1.800 alumnes del primari i 1.000 dels 2.000 del Lycée Comte de Foix.

Segons el projecte del govern francès, l'edat de jubilació, passarà de 62 anys a 64 el 2030. El canvi serà progressiu i l'edat mínima per jubilar-se anirà pujant a mesura que passin aquests set anys. Segons el govern francès, l'augment de l'edat de jubilació es tracta d'una elecció essencial per defensar el model social i mantenir la solidaritat entre les diferents generacions. La reforma també eliminarà la gran part dels règims especials de cotització, més avantatjosos que el del sistema general i utilitzats moltes vegades per empreses del sector públic.

La vaga a Andorra també ha tingut incidència a la Poste on s'han efectuat serveis mínims.

WhatsApp Image 2023 01 19 at 09.25.25ga.

 

Comentaris (20)

Trending