Impuls parlamentari a França per incloure l’avortament a la seva Constitució

La comissió de l'Assemblea Nacional ja ho ha aprovat tot i que hi ha oposició al Senat per tirar-ho endavant mentre que els promotors recorden que està prohibit en alguns països europeus com Andorra

L'Assemblea Nacional francesa en una sessió de la setmana passada.
L'Assemblea Nacional francesa en una sessió de la setmana passada.

La inclusió del dret a l'avortament a la Constitució francesa ha estat aprovat en comissió a l'Assemblea Nacional i ha superat el primer escull. Ara cal que s'aprovi en una sessió al parlament. El promotor, el partit del president Emmanuel Macron, demana que s'incorpori a la carta magna per evitar situacions com la dels Estats Units i recorden que està prohibit en alguns països europeus i, entre ells Andorra.

Els contraris a la proposta opinen que a França no es pot produir un cas com el dels Estats Units on Tribunal Suprem va anul·lar la històrica sentència Roe contra Wade de l'any 1973, que reconeixia el dret de la dona a avortar i legalitzava l'avortament a tot el país. Amb la decisió, els jutges del Suprem obrien la porta que cada Estat decideixi si permet o prohibeix a les dones avortar.

El text aprovat per la comissió de l'Assemblea ha de ser ratificat en sessió parlamentària el pròxim dia 28 i tindrà els vots del partit de la majoria de Renaissance i els de l'esquerra. Quatre dies abans s'ha de votat una proposició de llei del partit La France insoumise (esquerra) en el mateix sentit. No es descarta que els dos textos puguin patir retocs durant el debat a l'hemicicle.

Ara caldrà veure l'impacte que pugui tenir la inclusió de l'avortament a la Constitució en relació a la situació a Andorra, tenint en compte que el president de la república, Emmanuel Macron és també cap d'Estat del Principat.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending