GosSOS es posiciona a favor de la castració, però valorant les excepcions

Des de l’associació han valorat positivament el nou reglament posat en marxa des de Govern, que també reflecteix l’obligatorietat de fer una formació prèvia dels propietaris dels cans catalogats com a “perillosos”

Manel García amb dos gossos de raça potencialment perillosa a la gossera
Manel García amb dos gossos de raça potencialment perillosa a la gossera Pilar Candel

Fa uns dies es va aprovar el reglament que obliga als propietaris de gossos potencialment perillosos a castrar-los o esterilitzar-los abans d’arribar a l’any de vida. GosSOS s’ha pronunciat al respecte i, el seu president, Manel Garcia, ha afirmat que estan a favor d’aquesta nova normativa, així com de l’apartat que fa referència a la formació prèvia, però “sempre valorant algunes excepcions en cas que sigui necessari”.

El que Garcia explica és que cada gos és diferent de la resta i, potser, en alguns casos, no és aconsellable fer aquest procediment quan són tan petits. “Evidentment no anem en contra de cap llei i està clar que han de ser generalistes i no es pot estudiar cas per cas, però pensem que hi haurà algunes excepcions per a aquesta regla”, ha apuntat. Garcia exposa que, per fer la castració o esterilització, és necessari comptar amb un informe d’un veterinari que confirmi que no és perillós fer aquesta operació amb l’animal. Si tot apunta que no és recomanable, es tractarà d’intentar que s’allargui una mica el termini, “però sempre complint la normativa i fent que es castri l’animal”.

Aquesta normativa s’ha portat endavant per controlar la població d’aquest tipus de gos, que són el 6% del total que hi ha a Andorra. Garcia ha apuntat que, molts dels cadells d’aquestes races que es tenen de manera ‘descontrolada’ acaben a la gossera, perquè els propietaris no se’n poden fer càrrec i és molt complicat trobar una família que sàpiga com tractar aquesta mena d’animals.


Ferran Teixidó, cap de Banders durant la presentació del reglament aquest dilluns.

Relacionat

Els propietaris de gossos perillosos hauran de fer esterilitzar o castrar els cadells

D’altra banda, el president també ha valorat molt positivament la formació prèvia per a les persones que es vulguin fer amb un gos que estigui catalogat com a potencialment perillós. “Els futurs propietaris han de tenir accés a la informació per saber com tractar i educar correctament aquests cans”, ha apuntat Garcia. Però, també ha fet referència al fet que aquesta mena d’animals no són els únics que poden arribar a tenir males actituds, “tot es tracta de l’educació que se’ls doni”.

Per tant, Garcia ha explicat que s’està treballant conjuntament amb Govern per fer una campanya de tinença responsable d’animals. “Es tracta de què tothom que tinguem gossos tinguem consciència que tant ells com nosaltres hem d’aprendre a ser cívics i tenir un comportament social adequat”, ha puntualitzat. “Siguin perillosos o no, als gossos se’ls ha d’educar”.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending